راحیل حق جو 1، مینا تجلی2
1- بخش علوم تشریح، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، rahil_haghjoo@yahoo.com
2- بخش علوم تشریح، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: ایسکمی‌‌‌مغز قدامی، قطع کامل جریان خون به بافت مغز و آسیب نورون ها را القا می‌‌‌کند. در این مطالعه اثر عصاره مریم گلی لاله‌زاری بر تعداد سلول‌های قشر مخ و نواحی مختلف هیپوکامپ به دنبال ایسکمی‌ـ ریپرفیوژن ارزیابی شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 35 سر موش صحرایی نر بالغ به 7 گروه مساوی 5 تایی تقسیم شدند. گروه یک کنترل و گروه 3 گروه شم و بدون ایسکمی بود، گروه ‌2، 4، 5، 6 و 7 گروه‌های ایسکمی بودند. سرخرگهای کاروتید مشترک چپ و مهره‌ای چپ آنها، 10 دقیقه با تورنیکت مسدود شدند. گروه دو دریافت نکرد و گروه شم، فقط سرم فیزیولوژی دریافت کرد. گروه 4، مریم گلی (2/3 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و گروه 5، سیلیمارین (50 مبلی‌گرم بر کیلوگرم)، 2 ساعت بعد از ایسکمی، گروه 6، همان دوز مریم گلی و گروه 7، سیلیمارین، 72، 48، 24 و 0 ساعت قبل از ایسکمی‌‌‌دریافت کردند. پس از 24 ساعت ریپرفیوژن، مغز موش‌ها برای مطالعات بافت شناسی آماده و مقاطع بافتی مخ و هیپوکامپ به روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ‌آمیزی و شمارش سلولی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی دانکن تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: تعداد سلول‌های عصبی قشر مخ و لایه هرمی‌‌‌نواحی شاخ عامون (CA1 و CA2) هیپوکامپ در گروه‌های 2، 4 و 5 در مقایسه با کنترل کاهش معنی‌داری یافت (05/0> p). کاهش آشکاری در تعداد سلول‌های عصبی قشر مخ و تمام نواحی هیپوکامپ در گروه‌های 3، 6، 7، لایه هرمی‌‌ ‌ناحیه CA3و لایه گرانولار ناحیه برجستگی دندانه‌ای هیپوکامپ در گروه‌های 2، 4 و 5 در مقایسه با کنترل مشاهده نشد . نتیجه‌گیری: عصاره مریم گلی با اثر آنتی‌اکسیدانی مشابه سیلیمارین، مغز قدامی ‌‌‌را از آسیب‌های ایسکمی‌ـ ریپرفیوژن محافظت می‌‌‌کند.
واژه‌های کلیدی: مریم گلی لاله زاری، قشر مخ، هیپوکامپ، ایسکمی‌‌‌_ ریپرفیوژن، موش صحرایی
دریافت: 1394/3/3 | پذیرش: 1394/3/3 | انتشار: 1394/3/3

Haghjoo R, Tadjalli M. The Effect of the Oral Administration of Salvia Rhytidia Extract on Neural Cell Numbers of Cerebral Cortex and Hippocampus Following Ischemia-Reperfusion in Rat. armaghanj 2015; 20 (2) :138-148

حق جو راحیل، تجلی مینا. اثر تجویز خوراکی عصاره گیاه مریم گلی لاله زاری بر تعداد سلول های عصبی قشر مخ و هیپوکامپ به دنبال ایسکمی- ریپرفیوژن در موش صحرایی. ارمغان دانش. 1394; 20 (2) :138-148