چکیده
زمینه و هدف: سویا محتوی مقدار زیادی ایزوفلاوین میباشد. آنها دارای شباهتهای ساختاری با استروژن پستانداران هستند. هدف این مطالعه بررسی اثر شیر سویا بر ضخامت هیپوکامپ و قشر مخ به دنبال برداشت تخمدان در موشهای صحرایی نوزاد بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 30 سر موش صحرایی ماده یک روزه صورت گرفت. در هفت روزگی به طور تصادفی 20 سر موش تحت عمل جراحی برداشت تخمدان قرار گرفتند و 5 سر موش نیز به عنوان گروه شاهد جراحی شدند. 5 موش باقیمانده به عنوان کنترل در نظر گرفته شدند. سپس درمان سه گروه از موشهای بدون تخمدان در 14 روزگی با شیر سویا به میزان 75/0 ، 5/1 و 3 میلی گرم بر کیلو گرم، دو بار در روز انجام گرفت. در روز 60 نمونه ها تهیه شده و پس از پروسه بافتی و رنگآمیزی، در زیر میکروسکوپ نوری اندازهگیری ضخامت قشر مخ و لایه های نواحی مختلف هیپوکامپ انجام گرفت. دادهها با آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: کم شدن استروژن ناشی از برداشت تخمدان در موش صحرایی نوزاد موجب کاهش ضخامت قشر مخ و نواحی مختلف هیپوکامپ گردید. از طرفی مصرف شیر سویا به میزان بالا باعث افزایش غلظت سرمیاسترادیول 17- β در خون شده که متعاقباً سبب افزایش ضخامت در قشر مخ و لایه های نواحی مختلف هیپوکامپ شد.
نتیجهگیری: شیر سویا میتواند جبران کننده تغییرات ناشی از برداشت تخمدان بر ضخامت قشر مخ و هیپوکامپ باشد.
واژههای کلیدی: شیرسویا، هیپوکامپ، قشرمخ
Marzban Abbas Abadi B, Tadjalli M, Dehghani Nazhvani S. Effect of soy milk on thickness of cerebral cortex and hippocampus in newborn ovariectomized rats. armaghanj 2014; 18 (11) :879-887 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-497-fa.html
مرزبان عباس آبادی بهرخ، تجلی مینا، دهقانی ناژوانی سیفاله. اثر شیر سویا بر ضخامت هیپوکامپ و قشر مخ در موش های صحرایی نوزاد بدون تخمدان . ارمغان دانش. 1392; 18 (11) :879-887