مهین روزی طلب ، بیژن محمدی ، شهلا نجفی دولت اباد ، صدرالله محرابی 1
1- ، mehrabi390@yahoo.com
مقدمه وهدف: بیماری‌های قلبی‌ـ عروقی و عدم کفایت همودیالیز اصلی ترین عوامل تعیین کننده ناتوانی و مرگ و میر در بیماران دیالیزی است. بالا بردن کفایت همودیالیز در پیش آگهی بیماران کاملاً مؤثر است. روش‌های متعددی برای بررسی میزان نیاز و کفایت همودیالیز وجود دارد. یکی از این روش‌ها، بررسی و محاسبهKt/V بیماران همودیالیزی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان کفایت همودیالیز بیماران مراجعه کننده به بخش‌های همودیالیز انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی‌ ـ مقطعی است که در سال 1388 بر روی 41 بیمار واجد شرایط در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. از کلیه بیماران قبل و بعد از انجام همودیالیز نمونه خون تهیه و میزان نیتروژن اوره خون و کراتینین اندازه‌گیری شد. برای بررسی کفایت همودیالیز از روش Kt/V و نسبت کسر اوره استفاده گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه، آزمون تی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین نیتروژن اوره خون قبل از دیالیز، 6/23 ± 9/69 میلی‌گرم درصد و بعد از آن 96/11± 63/32 میلی‌گرم درصد بود که اختلاف معنی‌داری را نشان می‌دهد(05/0p<). به طور کلی در بخش‌های همودیالیز بیمارستان‌های استان، حداقل میزان Kt/V، 45/0 و حداکثر 77/1 با میانگین 4/0 ± 94/0 بوده است. با توجه به معیارKt/V، 17 نفر(5/41 درصد) دارای کفایت مطلوب دیالیز، 3 نفر ( 3/7 درصد) نزدیک به میزان مطلوب و 21 نفر(2/51 درصد ) کمتر از حد مطلوب بودند. حداقل میزان نسبت کسر اوره، 28 درصد و حداکثر میزان آن 75 درصد با میانگین، 69/ ± 50 درصد بود. با توجه به معیار نسبت کسر اوره ، 11 نفر (8/26 درصد) دارای کفایت مطلوب دیالیز، 10 نفر (4/24 درصد) نزدیک به میزان مطلوب و 20 نفر( 8/48 درصد) کمتر از حد مطلوب بودند. نتیجه‌گیری: با توجه به معیار Kt/V و نسبت کسر اوره درصد بالایی از بیماران این مراکز همودیالیز ناکافی داشتند. با توجه به اهمیت موضوع و ارتباط مستقیمی‌که بین میزان کفایت همودیالیز و نتایج کلینیکی و مرگ و میر وجود دارد، لازم است علل آن بررسی و رفع گردد.
واژه‌های کلیدی: همودیالیز، کفایت دیالیز، نسبت کسر اوره
دریافت: 1394/2/15 | پذیرش: 1394/2/15 | انتشار: 1394/2/15

Roozitalab M, Moohamadi B, Najafi S, Mehrabi S. Determining the Adequacy of Hemodialysis in Hemodialysis Units of Kohgilouyeh and Boyerahmad Hospitals in 2009. armaghanj 2010; 15 (3) :273-282

روزی طلب مهین، محمدی بیژن، نجفی دولت اباد شهلا، محرابی صدرالله. تعیین میزان کفایت دیالیز در بخش‌های همودیالیز بیمارستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1388. ارمغان دانش. 1389; 15 (3) :273-282