عبدالعلی مشفع ، غلامرضا مولوی ، ایرج موبدی ، رضا چراغزاده ، شهربانو عسکریان ، رضا محمدی ، صادق نوری پور ، فرزانه ذهبیون ، پریچهر ایمانی ، ندا میر سپاهی
مقدمه و هدف: سگ‌ یکی از نزدیک‌ترین حیوانات به محل زندگی انسان است و در بسیاری از بیماری‌های زئونوز به عنوان میزبان و یا مخزن در انتقال بیماری به انسان نقش عمده‌ای را ایفا می‌کند. با توجه به شیوع برخی از بیماری‌های مشترک بین انسان وسگ در ایران، این مطالعه با هدف بررسی فون انگلی سگ‌های ولگرد حومه شهر یاسوج انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی در سال 1387 در حومه شهر یاسوج با کالبدگشایی لاشه 25 قلاده سگ و بررسی تمامی ‌قسمت‌های آن از نظر آلودگی انگلی انجام شد. انگل‌های جدا شده با روش‌های اختصاصی در ظروف مخصوص قرار داده شدند و برای تشخیص نهایی مراحل آماده-سازی و رنگ‌آمیزی را طی نموده و بر اساس مرفولوژی با استفاده از کلیدهای تشخیصی، جنس و گونه آنها تشخیص داده شد و درصد آلودگی در سگ‌های مورد بررسی محاسبه گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با نرم‌افزار SPSS و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: از 25 لاشه مورد آزمایش 23 لاشه(92 درصد) حداقل به یک کرم آلوده بودند. کرم‌های جدا شده و درصد آلودگی شامل؛ تنیاهیداتیژنا(3/78 درصد)، مزوسستوئیدس(4/17 درصد)، اکینوکوکوس گرانولوزوس(8/34 درصد)، دیپیلیدیوم کانینوم(4/17 درصد)، ماکروآکانتورینوکوس هیرودیناسئوس(7/8 درصد) و اسپیروسرکا لوپی(4/17درصد) می باشند. نتیجه‌گیری: 4 کرم از 6 کرم جدا شده در این مطالعه از جمله اکینوکوکوس گرانولوزوس که مرحله لاروی آن ایجاد بیماری کیست هیداتید می‌نماید، جنبه زئونوتیک دارد که از نظر بیماری‌زایی نیز مهم می‌باشند، لذا ارایه برنامه‌هایی برای کنترل این آلودگی‌ها در انسان می‌تواند از اولویت‌های بهداشتی در این منطقه باشد.
واژه‌های کلیدی: سگ، فون انگلی، زئونوز
دریافت: 1394/2/9 | پذیرش: 1394/2/9 | انتشار: 1394/2/9

Moshfe A, Mowlavi G, Mobedi I, Cheraghzade R, Askarian S, Mohammadi R, et al . Fauna of Zoontic Parasites of Stray Dogs in Yasouj Suburbs in 2008 . armaghanj 2011; 16 (1) :80-89

مشفع عبدالعلی، مولوی غلامرضا، موبدی ایرج، چراغزاده رضا، عسکریان شهربانو، محمدی رضا، و همکاران. و همکاران.. تعیین فون انگلی سگ‌های ولگرد حومه شهر یاسوج با تأکید بر زئونوزهای انگلی در سال 1387. ارمغان دانش. 1390; 16 (1) :80-89