زیبانه تابش فر 1، کورش هلاکویی ، رضا چمن ، حسین ملک افضلی ، محمدرضا اشراقیان ، محمد فرارویی
1- ، rezachaman@yahoo.com
مقدمه و هدف: بارداری‌های ناخواسته و عوارض آن از مهم‌ترین مشکلات مادران است. هدف این مطالعه تعیین عوامل مؤثر بر بارداری‌های ناخواسته در مناطق شهری استان کهگیلویه و بویراحمد بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه موردـ شاهدی که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، تعداد 350 خانم به عنوان مورد و 700 خانم به عنوان شاهد انتخاب شدند. بر اساس پرسشنامه برگرفته از طرح‌های کشوری بهداشت باروری اطلاعات مورد نظر از افراد هر دو گروه جمع‌آوری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و روش آماری رگرسیون لجستیک به صورت تک متغیره و چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بر اساس نتایج آنالیز تک متغیره، در متغیرهای تحصیلات همسر در مقطع ابتدایی، سن زیر یک‌سال آخرین فرزند، روش‌های پیشگیری غیره مطمئن و دریافت وسیله پیشگیری از بخش خصوصی اختلاف معنی‌داری بین دو گروه مورد و شاهد وجود داشت(05/0p<). با روش آنالیز چند متغیره بین متغیرهای تحصیلات همسر، سن آخرین فرزند، روش پیشگیری و محل دریافت وسیله پیشگیری با بارداری‌های ناخواسته رابطه معنی‌داری مشاهده شد(05/0p<). نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای؛ روش پیشگیری از بارداری، محل دریافت وسیله پیشگیری و تحصیلات همسر مهم‌ترین متغیرهایی هستند که شانس بارداری ناخواسته را افزایش می‌دهند.
واژه‌های کلیدی: بارداری، مورد شاهد، عوامل خطر
دریافت: 1394/2/8 | پذیرش: 1394/2/8 | انتشار: 1394/2/8

Tabeshfar Z, Holakouie Naieni K, Chaman R, Malekafzali H, Eshraghian M, Fararooei M. Factors Affecting Unwanted Pregnancies in Urban Areas of Kohgiloyeh and Boyer Ahmad Province in 2008 . armaghanj 2011; 16 (3) :282-290

تابش فر زیبانه، هلاکویی کورش، چمن رضا، ملک افضلی حسین، اشراقیان محمدرضا، فرارویی محمد. تعیین عوامل مؤثر بر بارداری‌های ناخواسته در مناطق شهری استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1388 . ارمغان دانش. 1390; 16 (3) :282-290