بررسی تاثیر ماساژ شیرخوار توسط مادر بر افسردگی پس از زایمان
3- دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر
4- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
مقدمه:
 افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های روانی در میان جوامع مختلف می باشد افسردگی پس از زایمان در4هفته اول پس از زایمان روی می دهد، میزان شیوع افسردگی بعد از زایمان در 20-10 درصد از زنان گزارش کرده اند. لمس و ماساژ شیرخوار قسمتی از تعامل بالا در مدل مراقبتی است که ارتباط فیزیکی و روحی روانی بین مادر و فرزند را ارتقاء میدهد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ شیرخوار توسط مادر بر افسردگی  مادر انجام شد.
 روش کار: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی یک سوکور است.  تعداد 72مادران با شیرخوار سالم، بدون اعتیاد، بدون سابقه بیماریهای روانی که افسردگی خفیف تا متوسط داشتند وارد مطالعه شدند و بطور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه افسردگی ادینبورگ قبل و بعد از مداخله (4 هفته و 8 هفته پس از مداخله) استفاده شد. در این مطالعه  از تکنیک ماساژ فیلد بمنظور مداخله استفاده شد. مادر هر روز به مدت 8 هفته 15 دقیقه شیرخوار را ماساژ میداد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 23spss[1] استفاده گردید. گروه کنترل مراقبتهای روتین را دریافت کردند.
یافته ها: داده های مربوط به 70 مادر مورد انالیز قرار گرفت. دو گروه از نظر متغیرهای سن، شغل و سطح سواد مادر تعداد فرزند زنده و جنس نوزاد تفاوت آماری مهمی نداشتند. میانگین نمره افسردگی پس از زایمان در گروه آزمایش، قبل از مداخله59/1±57/10،  چهار هفته بعد از مداخله 09/1±91/5 و هشت هفته بعد از مداخله 07/1± 68/3 بود، همچنین میانگین نمره افسردگی در گروه کنترل قبل از مداخله 40/1±60/10،  چهار هفته بعد از مداخله 51/1±20/9 و هشت هفته بعد از مداخله 59/3±42/8 بود. از نظر نمره افسردگی قبل از مداخله  اختلاف آماری معنی داری در بین گروه آزمایش و کنترل مشاهده نگردید. ولی در چهار هفته و 8 هفته بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری در بین گروه آزمایش و کنترل مشاهده شد.

[1] . Statistical Package for the Social Sciences

نتیجه گیری: ماساژ شیرخوار می تواند بر افسردگی مادر موثر باشد و بعنوان یک شیوه کم خطر، کم هزینه و با صرفه از نظر وقت به مادران در دوران بعد از زایمان قابل توصیه است.

واژه‌های کلیدی: افسردگی پس از زایمان، ماساژ شیرخوار

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-زنان و زایمان
دریافت: 1402/8/17 | پذیرش: 1402/12/15 | انتشار: 1403/2/31

rigi K, vaziri F, shahnavazi A, behnam moghadam M. Investigating the effect of infant massage by the mother on maternal postpartum depression. armaghanj 2024; 29 (3)