اثر مکمل فرفولیک و وضعیت دریافت آهن در برنامه غذایی دختران دبیرستانی
|
طیبه ظهرابی۱، مرضیه ظهرابی۲، زمزم پاک نهاد۳، کرامت اله زندی قشقایی۴، عبدالکریم نگین تاجی نگین تاجی۵ |
۱- گروه بهبود تغذیه، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ۲- گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران، ۳- گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ۴- گروه اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ۵- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی گروه عوامل مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران |
|
چکیده: (۱۳۳۰۹ مشاهده) |
چکیده
زمینه و هدف: فقر آهن یکی از بزرگترین مشکلات سلامت همگانی است که با تأثیرات عمیق بر جسم و ذهن، موجب اختلال در برخی از تواناییهای انسان میشود. افزایش نیاز، دریافت ناکافی و کاهش قابلیت جذب از عوامل اصلی ایجاد کم خونی در بین دختران نوجوان است. هدف این مطالعه بررسی اثر مکمل فرفولیک و وضعیت دریافت آهن در برنامه غذایی دختران دبیرستانی بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بر روی 60 دختر پایه اول و سوم دبیرستانهای شهر یاسوج انجام شد. فاکتورهای بیوشیمیایی وضعیت آهن قبل و بعد از دریافت مکمل فرفولیک به مدت 16 هفته، اندازهگیری شد. الگوی مصرف غذا و دریافت آهن از طریق پرسشنامه بسامد غذایی تعیین گردید و دادهها با آزمون آماری مجذورکای، تی تست و نرم افزار N4 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: شیوع کم خونی، فقر آهن و کم خونی فقر آهن در پایه اول به ترتیب 7/9 درصد، 3/32 درصد و9/9 درصد و در پایه سوم به ترتیب 4/19درصد، 9/41 درصد و 2/3 درصد به دست آمد. این شاخص ها بعد از دریافت مکمل فرفولیک در پایه اول به ترتیب 7/9 درصد، 1/16درصد و3/3 درصد و در پایه سوم 7/9 درصد، 6/22درصد و صفردرصد کاهش یافت.
نتیجهگیری: به نظر میرسد مصرف هفتگی قرص فرفولیک به مدت 16 هفته در سال و اصلاح عادات غذایی میتواند باعث بهبود شاخصهایخونیوضعیت آهن دردختران دبیرستانیشود.
واژههای کلیدی: کم خونی ، فقر آهن ، کم خونی فقر آهن، قرص فرفولیک. |
|
واژههای کلیدی: کم خونی، فقر آهن، کم خونی فقر آهن، قرص فرفولیک. |
|
متن کامل [PDF 359 kb]
(۲۱۴۱ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/11/7 | پذیرش: 1393/11/7 | انتشار: 1393/11/7
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|