[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 1 - ( 10-1402 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 171-158 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت شاخص تغذیه سالم، دریافت چربی، کلسترول و سدیم در ساکنان بالای 19 سال شهر یاسوج سال 1400
جان محمد ملک زاده1 ، عزیزاله پورمحمودی 2، فاطمه محمدی نیا1
1- گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، pourmahmoudi@gmail.com
چکیده:   (474 مشاهده)
زمینه و هدف: رژیم غذایی ناسالم به عنوان یکی از عوامل خطر اصلی بیماری‌های غیرواگیر و باعث اکثر بیماری‌های مزمن و مرگ و میر ناشی از آنهاست که مستقل از سن، جنس و شرایط فرهنگی اجتماعی بر سلامت افراد تأثیرگذار است. شاخص تغذیه سالم یکی از روش‌های تدوین شده برای ارزیابی وضعیت رژیم غذایی و پیش‌بینی شانس بروز بیماری‌های مزمن است، باتوجه به این که تاکنون درباره کیفیت غذایی ساکنان شهر یاسوج تاکنون مطالعه‌ای انجام نشده بود، در این مطالعه وضعیت شاخص تغذیه سالم، دریافت چربی، کلسترول و سدیم در ساکنان بالای 19 سال شهر  یاسوج بررسی شد.

روش بررسی: این یک مطالعه  توصیفی می‌باشد که در سال 1398 بر 300 نفر از ساکنان شهر یاسوج با مراجعه به منازل نمونه‌گیری شده به صورت تصادفی انجام شد. ابزار جمع‌آوری غذای دریافتی استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 سئوالی بود، که به وسیله محققین پیشین تدوین و مورد استفاده قرار گرفته بود. شاخص تغذیه سالم با استفاده از امتیازبندی این شاخص در ابزارشاخص تغذیه سالم 1995 محاسبه و گزارش گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: بررسی وضعبت شاخص تغذیه سالم محاسبه شده بر اساس الگوی دریافت غذایی نشان داد که در 7/82 درصد(248 نفر) موارد شاخص کلی تغذیه افراد مطلوب و در 3/17 درصد(52نفر) نیازمند تغییر و اصلاح بوده است، در حالی که هیچ‌کدام از افراد مورد بررسی شاخص تغذیه ضعیف نداشته‌اند. در مجموع با حدود اطمینان 95 درصد 13 تا 22 درصد افراد مورد بررسی شاخص تغذیه نیازمند اصلاح داشته‌اند، هم‌چنین 9/78 درصد کلسترول دریافتی روزانه بالای 300 میلی‌گرم و 7/15 درصد سدیم دریافتی بالای 2300 میلی‌گرم و 3/29 درصد چربی بالای 30 درصد دریافت کرده بودند. بین وضعیت شاخص‌های اقتصادی اجتماعی مانند؛ سواد، شغل و مالکیت منزل با شاخص تغذیه سالم ارتباط معنی‌داری به دست نیامد.
 
نتیجه‌گیری: بر اساس اطلاعات به دست آمده، وضعیت دریافت کلسترول و سدیم در ساکنان شهر یاسوج بالا و دریافت کالری و وضعیت شاخص تغذیه در بخشی از افراد مورد بررسی نامطلوب بوده است که ضرورت توجه به وضعیت تغذیه، دریافت کالری و دریافت کلسترول و سدیم، که عامل خطر بیماری‌های قلب و عروق می‌باشند، وجود دارد.

 
واژه‌های کلیدی: شاخص تغذیه سالم، بزرگسال، کلسترول، سدیم، چربی، کالری
متن کامل [PDF 503 kb]   (27 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1402/3/20 | پذیرش: 1402/9/27 | انتشار: 1402/10/20
فهرست منابع
1. Neuhouser ML. The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention. Nutr Res. Oct 2019;70:3-6. doi:10.1016/j.nutres.2018.06.002 [DOI:10.1016/j.nutres.2018.06.002] [PMID] []
2. Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. Jan 27 2020;12(2)doi:10.3390/nu12020334 [DOI:10.3390/nu12020334] [PMID] []
3. Azadnajafabad S, Mohammadi E, Aminorroaya A, et al. Non-communicable diseases' risk factors in Iran; a review of the present status and action plans. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders. 2021/01/22 2021;doi:10.1007/s40200-020-00709-8 [DOI:10.1007/s40200-020-00709-8] [PMID] []
4. Danaei G, Farzadfar F, Kelishadi R, et al. Iran in transition. Lancet. May 11 2019;393(10184):1984-2005. doi:10.1016/s0140-6736(18)33197-0 [DOI:10.1016/S0140-6736(18)33197-0] [PMID]
5. Gholami A, Sohrabi M, Abbasi-Ghahramanloo A, et al. Identifying the pattern of unhealthy dietary habits among an Iranian population: A latent class analysis. Med J Islam Repub Iran. 2018;32:69. doi:10.14196/mjiri.32.69 [DOI:10.14196/mjiri.32.69] [PMID] []
6. Hann CS, Rock CL, King I, Drewnowski A. Validation of the Healthy Eating Index with use of plasma biomarkers in a clinical sample of women. The American journal of clinical nutrition. 2001;74(4):479-486. [DOI:10.1093/ajcn/74.4.479] [PMID]
7. Kord Varkaneh H RJ, Fatahi S, Tajik S, Shab Bidar S. Relationship between Alternative Healthy Eating Index (AHEI-2010) with Obesity Status, Serum Level of 25-Hydroxyvitamin D, hs-CRP in the Elderly of Tehran City, (Iran). Qom Univ Med Sci J 2018;12(5):53-61. [DOI:10.29252/qums.12.5.53]
8. Mehrabkhani M, Rashidi AA, Haghighi S, Movahed T, nematy m. Examining diet quality using the Healthy Eating Index among children of 3 to 6 years old in Mashhad. medical journal of mashhad university of medical sciences. 2016;59(4):233-242. doi:10.22038/mjms.2016.8483
9. Emamgolipor sefiddashti S, Ghazanfari S. Ranking Islamic Republic of Iran's Development Vision Countries in Term of Access to Healthcare Indicators. jha. 2015;17(58):58-71.
10. Kennedy ET, Ohls J, Carlson S, Fleming K. The Healthy Eating Index: design and applications. J Am Diet Assoc. Oct 1995;95(10):1103-8. doi:10.1016/s0002-8223(95)00300-2 [DOI:10.1016/S0002-8223(95)00300-2] [PMID]
11. Wirt A, Collins CE. Diet quality--what is it and does it matter? Public Health Nutr. Dec 2009;12(12):2473-92. doi:10.1017/S136898000900531X [DOI:10.1017/S136898000900531X] [PMID]
12. Guenther PM, Reedy J, Krebs-Smith SM. Development of the Healthy Eating Index-2005. J Am Diet Assoc. Nov 2008;108(11):1896-901. doi:10.1016/j.jada.2008.08.016 [DOI:10.1016/j.jada.2008.08.016] [PMID]
13. Yaghoobloo K, Azadbakhat L, Nourian M, Mahaki B. The Healthy Eating Index 2005 among 13-17 Year-Old Students in Iran. Journal of Nutrition and Food Security. 05/05 2020;5doi:10.18502/jnfs.v5i2.2804 [DOI:10.18502/jnfs.v5i2.2804]
14. Azadbakhat L, Mirmiran p, Saadati N, Azizi F. Assessment of diet quality in adults: Tehran Lipid and Glucose Study. Descriptive. Payesh (Health Monitor) Journal. 2003;2(3):221-229.
15. Rashidipour-Fard N, Karimi M, Saraf-Bank S, Baghaei MH, Haghighatdoost F, Azadbakht L. Healthy eating index and cardiovascular risk factors among Iranian elderly individuals. ARYA Atheroscler. Mar 2017;13(2):56-65.
16. Layeghiasl M, Malekzadeh J, Shams M, Maleki M. Using Social Marketing to Reduce Salt Intake in Iran. Front Public Health. 2020;8:207. doi:10.3389/fpubh.2020.00207 [DOI:10.3389/fpubh.2020.00207] [PMID] []
17. Aghanuri A, Mahmoudi M, Salehi H, Jafarian K. Elderly Healthy Eating Diet-2005 Index Living in Urban Areas of Iran's Markazi Province. Research. Salmand: Iranian Journal of Ageing. 2012;7(2):26-35.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malekzadeh J, Pourmahmoudi A, Mohammadi Nia F. Investigating the Status of Healthy Nutrition Index, Fat, Cholesterol and Sodium Intake in Residents Over 19 Years of Age in Yasuj, Iran, in 2020. armaghanj 2023; 29 (1) :158-171
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3491-fa.html

ملک زاده جان محمد، پورمحمودی عزیزاله، محمدی نیا فاطمه. بررسی وضعیت شاخص تغذیه سالم، دریافت چربی، کلسترول و سدیم در ساکنان بالای 19 سال شهر یاسوج سال 1400. ارمغان دانش. 1402; 29 (1) :158-171

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3491-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 10-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645