1- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 4- مرکز گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 5- مرکز گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، amirhosseindoustimotlagh@gmail.com
چکیده: (213 مشاهده)
زمینه و هدف:استفاده از گیاهان دارویی در بین مردم از زمانهای قدیم رایج بوده و در سالهای اخیر به استفاده درمانی از آنها توجه خاصی شده است. از آن جایی که استرس اکسیداتیو از علل محتمل در ایجاد هیپرپلازی خوش خیم پروستات میباشد، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین و مقایسه تأثیر عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد بر فاکتورهای استرس اکسیداتیو بیماران مبتلا به هایپرپلازی خوشخیم پروستات بوده است. روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی که در سال ۱۴۰۰ در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. 96بیمار بالای 45 سال مبتلا به هایپرپلازی خوشخیم پروستات با نمره علایم بین المللی پروستات (IPSS) زیر20 با تخصیص تصادفی به دو گروه دریافت کننده دارونما(600میلی گرم آرد سفید گندم به مدت یک ماه) و دارو(600 میلیگرم عصاره هیدروالکلی سنجد به مدت یک ماه ) تقسیم شدند. از هر بیمار قبل و بعد از مطالعه نمونه خون جهت بررسی سطح فاکتورهای استرس اکسیداتیو شامل توتال تیول(TSH)، ظرفیت آنتیاکسیدانی تام پلاسما(FRAP)، مالون دیالدئید(MDA) و متابولیتهای نیتریک اکساید(NO)تهیه شد و در پایان مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای تی تست، ویل کاکسون و منـ ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد عصاره ی هیدروالکلی هسته و میوه سنجد، میزان MDA را در گروه دریافت کننده عصاره (65±7/480 در مقابل 51±8/457) نسبت به گروه دارونما(50±8/454 در مقابل 36±3/447) کاهش داد. با این وجود این کاهش معنیدار نبود. همچنین میزان متابولیتهای NO در گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد(8/7±7/6 به 9±7/15) نسبت به گروه دارونما (3±5/5 در مقابل 9±6/16) افزایش کمتری نشان داد که این افزایش نیز معنیدار نبود. علاوه بر این، تفاوت معنیدار آماری در میزان FRAP و TSH بین گروههای دریافت کننده دارو و دارو نما وجود نداشت(05/0<p). نتیجهگیری: به نظر میرسد مصرف عصاره هیدروالکلی میوه و هسته سنجد ممکن است بتواند با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و همچنین مهار تولید NO، تا حدودی میزان استرس اکسیداتیو را در بیماران هایپرپلازی خوشخیم پروستات کاهش دهد.
Sedaghat Talab M, Emadi O, Roostaee N, Azar Mehr N, Bijani F, Dousti Motlaq A. Antioxidative Effect of Hydroalcoholic Extracts of Fruit and Pit of Elaeagnud Angosifolia Against Oxidative Stress Markers in Benign Prostatic Hyperplasia. armaghanj 2023; 28 (2) :205-217 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3383-fa.html
صداقت طلب مسلم، عمادی امید، روستایی نرگس، آذرمهر ناهید، بیژنی فاطمه، دوستی مطلق امیر حسین. اثر آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی میوه و هسته سنجد در برابر مارکرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به هیپرپلازی خوشخیم پروستات. ارمغان دانش. 1402; 28 (2) :205-217