مسلم صداقت طلب1 ، امید عمادی2 ، نرگس روستایی3 ، ناهید آذرمهر4 ، فاطمه بیژنی4 ، امیر حسین دوستی مطلق 5
1- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- مرکز گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
5- مرکز گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، amirhosseindoustimotlagh@gmail.com
زمینه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی در بین مردم از زمان‌های قدیم رایج  بوده و در سال‌های اخیر به استفاده درمانی از آنها توجه خاصی شده است. از آن جایی که استرس اکسیداتیو از علل محتمل در ایجاد هیپرپلازی خوش خیم پروستات می‌باشد، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین و مقایسه تأثیر عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد بر فاکتورهای استرس اکسیداتیو بیماران مبتلا به هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات بوده است.

روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی که در سال ۱۴۰۰ در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. 96 بیمار بالای 45 سال مبتلا به هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات با نمره علایم بین المللی پروستات (IPSS) زیر20 با تخصیص تصادفی به دو گروه دریافت کننده دارونما(600میلی گرم آرد سفید گندم به مدت یک ماه) و دارو(600 میلی‌گرم عصاره هیدروالکلی سنجد به مدت یک ماه ) تقسیم شدند. از هر بیمار قبل و بعد از مطالعه نمونه خون جهت بررسی سطح فاکتورهای استرس اکسیداتیو شامل توتال تیول(TSH)، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام پلاسما(FRAP)، مالون دی‌الدئید(MDA) و متابولیت‌های نیتریک اکساید(NO) تهیه شد و در پایان مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های تی تست، ویل کاکسون و من‌ـ ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد عصاره ی هیدروالکلی هسته و میوه سنجد، میزان MDA را در گروه دریافت کننده عصاره (65±7/480 در مقابل 51±8/457) نسبت به گروه دارونما(50±8/454 در مقابل 36±3/447) کاهش داد. با این وجود این کاهش معنی‌دار نبود. هم‌چنین میزان متابولیت‌های NO در گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد(8/7±7/6 به 9±7/15) نسبت به گروه دارونما  (3±5/5 در مقابل 9±6/16) افزایش کمتری نشان داد که این افزایش نیز معنی‌دار نبود. علاوه بر این، تفاوت معنی‌دار آماری در میزان FRAP و TSH بین گروههای دریافت کننده دارو و دارو نما وجود نداشت(05/0<p).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مصرف عصاره هیدروالکلی میوه و هسته سنجد ممکن است بتواند با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و هم‌چنین مهار تولید NO، تا حدودی میزان استرس اکسیداتیو را در بیماران هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: عصاره هیدروالکلی سنجد، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان، هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1401/7/19 | پذیرش: 1401/9/28 | انتشار: 1401/12/16

Sedaghat Talab M, Emadi O, Roostaee N, Azar Mehr N, Bijani F, Dousti Motlaq A. Antioxidative Effect of Hydroalcoholic Extracts of Fruit and Pit of Elaeagnud Angosifolia Against Oxidative Stress Markers in Benign Prostatic Hyperplasia. armaghanj 2023; 28 (2) :205-217