[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 28، شماره 1 - ( 1-1402 ) ::
جلد 28 شماره 1 صفحات 30-13 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عملکرد فرآیندهای تلفیقی فنتون ـ اولتراسونیک در حذف پیش‌سازهای تری هالومتان‌ها از محیط‌های آبی با استفاده از آهن صفر
سید عبدالمحمد سادات1 ، اکرم پاد1 ، حسین ماری اریاد1 ، قاسم حسنی 2
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، ghhassani64@gmail.com
چکیده:   (1008 مشاهده)
زمینه و هدف: حضور مواد آلی طبیعی(NOM) در محلول‌های آبی به سبب ایجاد محصولات جانبی گندزدایی(DBP) از جمله تری‌هالومتان‌ها(THMs) و هالو استیک اسیدها( HAAs)، در نتیجه کلریناسیون محلول‌های آبی در فرآیند تصفیه متداول و با توجه به خطرات بالقوه بهداشتی برای سلامت عموم، توجهات زیادی را به خود معطوف کرده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی عملکرد فرآیندهای تلفیقی فنتون ـ اولتراسونیک در حذف پیش سازهای تری هالومتان‌ها از محیط‌های آبی با استفاده از آهن صفر بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1400 انجام شده است، در این روش اثرمتغیرها مستقل شامل؛ غلظت اولیه آلاینده، زمان واکنش، غلظت کاتالیست مورد استفاده، میزان پروکسید هیدروژن مورد استفاده و pH در محدوده مشخص شده جهت حذف پیش­سازهای تری‌هالومتان­ها از محیط­های آبی با استفاده از آهن صفر با روش سطح ـ پاسخ بر مبنای طراحی مرکب مرکزی(CCD)  مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش­ها با استفاده از نرم‌افزار Design expert و به روش CCD-RSM طراحی گردید. نمودارها و اشکال مورد نیاز جهت تعیین سنتیک واکنش­ها با استفاده از نرم‌افزار Excel ترسیم و پارامترهای آماری جهت تعیین شرایط بهینه فرآیند با استفاده از آزمون آنالیز واریانس، رگرسیون و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: نتایج حاکی از آن است که با ثابت نگهداشتن غلظت هیومیک اسید در سطح 75/64 میلی‌گرم در لیتر و غلظت کاتالیست 76/106 میلی‌گرم در لیتر و میزان ثابت 39/4 pH=، بیشترین بازده حذف هیومیک اسید زمانی اتفاق می افتد که هیدروژن پراکسید و زمان انجام واکنش در بیشینه مقدار خود به ترتیب در سطح 35 میلی‌مول و 75/88 دقیقه باشند که در این شرایط میزان حذف  از 80 درصد به 92 درصد افزایش یافته است. هم‌چنین با افزایش مقدار کاتالیست میزان بازده واکنش افزایش می­یابد. طبق واکنش­های مربوط به فرآیند فنتون، حضور آهن باعث افزایش رادیکال­های هیدروکسیل می­شود، این یکی از دلایل افزایش بازده حذف می­تواند باشد.

نتیجه‌گیری: در فرآیند اولتراسونیک-فنتون تحت شرایط آزمایشگاهی ذکر شده، یون آهن به عنوان کاتالیست، در یک محیط اسیدی با اکسیدان مانند هیدروژن پراکسید وارد واکنش شده و تولید رادیکال هیدروکسیل می‌کند. میزان بازدهی این روش تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله pH، غلظت آهن و پراکسید هیدروژن، غلظت اولیه آلاینده و زمان واکنش است.

 
واژه‌های کلیدی: تری‌هالومتان­ها، اولتراسونیک، فنتون، سینتیک، محلول­های آبی
متن کامل [PDF 609 kb]   (331 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای
دریافت: 1401/5/2 | پذیرش: 1401/6/20 | انتشار: 1401/10/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadat S, Pad A, Mari Oryad H, Hassani G. Evaluating the Efficiency of the Fenton-Ultrasonic Process in Degradation of Trihalomethanes Precursors from Aqueous Environments Using Zero Iron by Response Surface Method. armaghanj 2023; 28 (1) :13-30
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3341-fa.html

سادات سید عبدالمحمد، پاد اکرم، ماری اریاد حسین، حسنی قاسم. بررسی عملکرد فرآیندهای تلفیقی فنتون ـ اولتراسونیک در حذف پیش‌سازهای تری هالومتان‌ها از محیط‌های آبی با استفاده از آهن صفر. ارمغان دانش. 1402; 28 (1) :13-30

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3341-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 1 - ( 1-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660