مروری بر تغییرات ژنتیکی و فرار ویروس SARS-CoV-2 از پاسخ‌های ایمنی
کوثر مبارکی دیل1 ، وحیده طهماسبی1 ، ابوالقاسم هادی نیا 2، فرزین هادی نیا3
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، ahadinia@yahoo.com
3- گروه میکرب‌شناسی و ویروس شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: ویروسSARS-CoV-2 الگوهای خاصی از تنوع ژنتیکی در ژنوم را بیان می‌کند. این تغییرات در ویروس و تنوع ژنتیکی آن در جمعیت‌های انسانی می‌تواند انتقال ویروس و شدت بیماری کوویدـ۱۹ را تعیین کند. تنوع ژنتیکی و تفاوت‌های ایمنی در جمعیت‌های انسانی می‌تواند، نیروی محرکه در تکامل ویروس و فرار آن از سیستم ایمنی باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ژنتیکی و راه‌های فرار ویروس SARS-CoV-2 از دست پاسخ‌های ایمنی بود.

روش بررسی: در این مقاله مروری که در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، مطالعات منتشر شده در پایگاه‌های الکترونیکی؛ پاپ مد، ساینس دایرکت، الزویر، اسکوپوس و گوگل اسکولار در خصوص تنوع ژنتیکی ویروسSARS-CoV-2 و راه‌های گریز آن از سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد، جهش‌های مختلفی در انواع ویروسSARS-CoV-2 مشاهده شده است، تعدادی از این جهش‌ها بر ویژگی‌های ویروسی مانند عفونت و شدت بیماری کوویدـ۱۹مؤثر هستند و با توانایی فرار از پاسخ‌های ایمنی مرتبط بوده و می‌توانند منجر به مهار پاسخ‌های ایمنی ذاتی و اکتسابی شوند.

نتیجه‌گیری: با شناسایی انواع جهش‌های ویروسSARS-CoV-2 و ارتباط آنها با راه‌های فرار از سیستم ایمنی می‌توان به روش‌های درمانی مؤثر و هم‌چنین دستیابی به واکسن‌هایی با کارایی و اثربخشی بیشتر امیدوار بود.

واژه‌های کلیدی:  کوویدـ19، تنوع ژنتیکی، سیستم ایمنی
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ایمونولوژی
دریافت: 1401/2/18 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1401/6/21

Mobarki Dil K, Tahmasebi V, Hadinia A, Hadinia F. A Review of the Genetic Diversity and Immune Escape of SARS-CoV-2. armaghanj 2022; 27 (5) :637-650