اسرا مرادی1 ، مژگان قیاسیان 2، فرشته قندهاری1
1- گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، m.ghiasian@yahoo.com
زمینه و هدف: مقاومت ضدمیکروبی به عنوان یک مشکل جهانی باعث ایجاد تهدیدهای سلامتی می­شود. اشرشیاکلی یکی از مهم‌ترین باکتری­ها است که باعث ایجاد مشکلات مقاومت می­گردد. هدف از این پژوهش تعیین و شناسایی مولکولی ژن­های بتالاکتاماز CTX-M و SHV در ایزوله­های  بالینی اشرشیا کلی در شهر اصفهان بود.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی ـ توصیقی که در سال 1398 انجام شد، 100 نمونه از سویه­های اشرشیا کلی جدا شده از نمونه­های بالینی از بیمارستان­ها و مراکز غیر بیمارستانی شهر اصفهان تهیه شدند. شناسایی و تأیید سویه­های اشرشیاکلی با استفاده از آزمون­های استاندارد بیوشیمیایی انجام گرفت. مقاومت سویه­ها نسبت به آنتی‌‌بیوتیک­های رایج با روش دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل CLSI ارزیابی گردید. برای انجام تست تأیید فنوتیپی سویه­های تولید کننده آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف، از روش دیسک ترکیبی بر اساس دستورالعمل CLSI استفاده شد. تست PCR  با پرایمرهای اختصاصی جهت بررسی حضور ژن­های کد کننده  SHV و CTX-M  انجام گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون­های آماری بر اساس تحلیل واریانس یک طرفه و تی‌مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: از مجموع نمونه­های مورد بررسی بیشترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط به سفوتاکسیم(45 درصد) و کمترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط به سفیپیم(39 درصد) گزارش شد. نتایج تست غربالگری اولیه نشان داد که از میان 100 اشرشیاکلی تأیید شده با   تست­های افتراقی، 38 مورد(38 درصد) نسبت به نماینده­های سفالوسپورینی مقاوم و احتمالاً تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف بودند. از میان این نمونه­ها پس از انجام تست تأییدی دیسک­های ترکیبی 33 نمونه(8/86 درصد)، تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف شناسایی شدند که 7/69 درصد(23 سویه) آن­ها واجد هر دو ژن­ کد کننده CTX-M و SHV ، 2/15 درصد(5 سویه) واجد ژن کد کننده CTX-M و 1/12 درصد(4 سویه) واجد ژن کد کننده SHV بودند. در یک نمونه(3 درصد) هیچ یک از ژن­های کد کننده CTX-M و SHV وجود نداشت.

نتیجه‌گیری: با توجه به آزمایش­های انجام شده و تحلیل­های آماری صورت گرفته بر روی جدایه­های بیمارستانی و غیر بیمارستانی چنین نتیجه‌گیری شد که ژن­های کد کننده بتالاکتاماز در اشرشیاکلی SHV و CTX-M افزایش چشمگیری داشته است و بین فراوانی ژن‌های شناسایی شده کد کننده SHV و CTX-Mدر نمونه­های بیمارستانی و غیر بیمارستانی رابطه معنی‌داری وجود داشت، به طوری که فراوانی اشرشیاکلی تولید کننده بتالاکتاز SHV و CTX-M در نمونه­های بیمارستانی بیشتر از نمونه­های غیر بیمارستانی بود، اما رابطه معنی‌داری بین ژن­های شناسایی شده و نوع جدایه­های جمع‌آوری شده وجود نداشت.

واژه‌های کلیدی:

واژه‌های کلیدی: اشرشیا کلی، بتالاکتاماز وسیع­الطیف، مقاومت آنتی­بیوتیکی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1400/10/14 | پذیرش: 1401/4/13 | انتشار: 1401/4/18

Moradi A, Ghiasian M, Ghandehari F. Molecular Identification of CTX-M and SHV Betalactamase Genes in Escherichia Coli Clinical Isolates in Isfahan. armaghanj 2022; 27 (4) :472-483

مرادی اسرا، قیاسیان مژگان، قندهاری فرشته. شناسایی مولکولی ژن‌های بتالاکتاماز CTX-M و SHV در ایزوله-های بالینی اشرشیا کلی در شهر اصفهان. ارمغان دانش. 1401; 27 (4) :472-483