صدیقه مرادی1 ، غلامعباس سبز2 ، سیده ندا خرم روز1 ، نسیم میرزایی1 ، سید رضا چراغ زاده2 ، محمد امین قطعی3 ، مرجان صلاحی1 ، اصغر شریفی3 ، فرزاد مظلومی راد1 ، محسن نغماچی3 ، مهدی میرزایی4 ، سحر میلانی1 ، سید سجاد خرم روز 5
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه گوش، حلق و بینی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران‌
4- گروه میکروب‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
5- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران‌ ، khoramrooz@gmail.com
زمینه و هدف: هایپرتروفی آدنوئید یکی از مشکلات دوران کودکی است که باکتری‌ها در اتیولوژی آن دخیل هستند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی نسبی بیوفیلم و ژن‌های مرتبط با تشکیل بیوفیلم در ایزوله‌های استافیلوکوکوس ارئوس و هم‌چنین تعیین الگوهای ژنوتیپیجفت ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس از آدنوئید و لوزه کودکان مبتلا به هایپرتوفی آدنوئید با روشSpa typing بود.

روش بررسی:این یک مطالعه توصیفی‌ـ مقطعی می‌باشد که در سال 1397ـ 1396 در بیمارستان امام سجاد شهر یاسوج، بر روی 86 جفت ایزوله استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از لوزه و آدنوئید کودکان مبتلا به هایپرتورفی آدنوئید انجام شد. روش فنوتیپی توانایی استافیلوکوکوس ارئوس در تولید بیوفیلم سنجیده شد و با استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز(PCR) ژن‌های icaA، icaD، fnbA و clfA ارزیابی شدند. به منظور تایپینگ ایزوله‌های استافیلوکوکوس ارئوس از روش spa تایپینگ استفاده شد. داده‌ها با استفاده ازآزمون‌های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: استافیلوکوکوس ارئوس‌های جدا شده از آدنوئید و لوزه به ترتیب در 49(57 درصد) و 40 (5/46 درصد) بیوفیلم  مثبت بودند. در 47 مورد جفت ایزوله‌های جدا شده از آدنوئید و لوزه از لحاظ تولید بیوفیلم مشابه بودند. بالاترین فراوانی ژنها مربوط به fnbA بود که در آدنوئید در 64 درصد  و در لوزه در در 9/41 درصد ایزوله‌ها شناسایی شد. در مطالعه حاضر 4 نوع تیپ spa در استافیلوکوکوس ارئوس شامل تیپ t081 غالبترین تایپ در 5/67 درصد، t701  در 6/11 درصد، t2419 در 3/9 درصد و  t4870  در 2/8 درصد از  ایزوله‌های آدنوئید شناسایی شدند. در مجموع 45/79 درصد جفت ایزوله آدنوئید و لوزه دارای تیپ‌بندی مشابهی بودند.

نتیجه‌گیری:با توجه به فراوانی نسبی تشکیل بیوفیلم، بیوفیلم اهمیت متوسطی در استقرار استافیلوکوکوس ارئوس در لوزه و آدنوئید بیماران دارد. هم‌چنین نقش ژن fnbA  در مقایسه با سایر ژن‌های مورد مطالعه در تشکیل بیوفیلم بیشتر از سایرین بود. مشابهت بالای spa تایپ‌های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از آدنوئید و لوزه، نشان دهنده کلونیزاسیون اولیه باکتری در لوزه است و سپس به عنوان منبع عفونت برای آدنوئید عمل می‌کنند.

واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس ارئوس، بیوفیلم، اسپاتایپینگ، آدنوئید
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/8/22 | انتشار: 1400/8/22

Moradi S, Sabz G, Khoramrooz S, Mirzaii N, Ghatee M, Ghatee M, et al . Determination of Relative Abundance of Biofilm, Genes Associated with it’s Formation and Determination of Genetic Diversity(spa-type) of Staphylococcus Aureus Isolated from Adenoids and Tonsils of Children with Adenoid Hypertrophy. armaghanj 2021; 26 (4) :494-510