ساجده داعی 1، رقیه عباسعلی پورکبیره2 ، نسرین ضیاءمجیدی2
1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، nasrinziamajidi@gmail.com
2- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
زمینه و هدف: نانوتکنولوژی یک حوزه تحقیقاتی جدید همراه با کاربرد­های گسترده در مدیریت سرطان می­باشد. از میان نانوذرات فلزی مختلف، نانوذرات نقره به دلیل دارا بودن پتانسیل ضد توموری بالا، در درمان بسیاری از سرطان­ها استفاده شده است. علی­رغم مزایای بالقوه این نانوذرات، میزان تأثیر آن­ها بر روی سلول­های نرمال به یک چالش تبدیل شده است. علاوه بر این، تا کنون اثرات ضد سرطانی آن­ها  بر روی سلول­های 5637 سرطان مثانه به خوبی مشخص نشده است. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات ضد سرطانی نانوذرات نقره بر میزان بقای سلول­های توموری 5637 سرطان مثانه در مقایسه با سلول‌های نرمال کلیه جنینیHEK-293 بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1400 انجام شد، بقای سلول­های 5637 سرطان مثانه و سلول­های نرمال کلیه جنینی(HEK-293) 24 ساعت پس از تیمار با نانوذرات نقره 50ـ30 نانومتری با غلظت­های(125ـ 0 میکروگرم بر میلی‌لیتر) به وسیله آزمایش MTT(دی متیل تیازول‌ـ دی فنیل تترازولیوم بروماید) بررسی گردید. هم‌چنین تغییرات مورفولوژیکی به وسیله میکروسکوپ نوری ارزیابی شد. سطح بیان ژن  VEGFA و میزان مهاجرت سلولی به ترتیب با روش­های واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی و تست خراش مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌‌های آماری آماری شاپیرو ویلک، آنالیز  واریانس یک طرفه و دو طرفه، تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: نتایج این مطالعه نشان می­دهد که کاهش میزان بقاء در سلول­های 5637 و HEK-293 پس از تیمار با نانوذرات نقره به صورت وابسته به دوز بوده، که این کاهش در سلول­های توموری 5637 به صورت قابل توجهی بیشتر از سلول­های نرمال HEK-293 بوده است(05/0 > p). علاوه بر این، تیمار با غلظت­های 50 و 60 میکروگرم بر میلی‌لیتر نانوذرات نقره منجر به کاهش قابل­توجه در بیان ژن VEGFA (05/0 > p) و مهار مهاجرت سلول­های 5637 سرطان مثانه گردید(001/0 > p).

نتیجه­گیری :نانوذرات نقره می­توانند بقای سلول­های 5637 سرطان مثانه و سلول­های نرمال HEK-293 را کاهش دهند، به طوری که اثرات مهاری آن­ها بر بقای سلول‌های توموری 5637 نسبت به سلول­های نرمال به طور قابل توجهی بیشتر می­باشد. هم‌چنین نانوذرات نقره سبب کاهش مهاجرت سلول­های 5637 سرطان مثانه نیز می­شوند.

واژه‌های کلیدی: نانوذرات نقره، روش ام تی تی، سلول­های 5637 سرطان مثانه، سلول­های کلیه جنین انسان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1400/5/1 | پذیرش: 1400/9/6 | انتشار: 1400/12/9

Daei S, Abbas Ali Pourkabireh R, Zia Majidi N. Investigating Anticancer Effects of Silver Nanoparticles on Bladder Cancer 5637 Cells in Comparison to Human Embryonic Kidney Normal Cells (HEK-293). armaghanj 2022; 27 (1) :27-41