کاظم خرم دل1 ، سلما پاسالاری 2، محمد نامی3
1- گروه روانشناسی، مؤسسه آموزش عالی فاطمیه شیراز، شیراز، ایران
2- گروه روانشناسی، مؤسسه آموزش عالی فاطمیه شیراز، شیراز، ایران ، selma.pasalari@gmail.com
3- گروه علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: اختلال خواب پاراسومنیای غیررِم، یک وضعیت نسبتاً شایع در جمعیت عمومی است. برنامه‌های درمانی فعلی معمولاً بر اساس مجموعه گزارش­های موردی است. با توجه به اثرات اختلال خواب‌گردی بر جنبه­های مختلف زندگی افراد و شکست درمان‌های دارویی، لذا هدف از این مطالعه تعیین و تأثیر بیوفیدبک­تراپی بر شاخص­های قلبی‌ـ عروقی و تنفسی در یک مورد اختلال خواب پاراسومنیای غیررِم همراه با آپنه انسدادی بود.

روش بررسی : این مطالعه موردی در سال 1399 روی یک مرد 60 ساله مبتلا به اختلال خواب‌گردی با سابقه­‌ خانوادگی انجام شد. طرح درمان در مطالعه حاضر به شرح ذیل بود؛ رعایت اصول بهداشت خواب به وسیله بیمار، استفاده از ماشین تولید فشار هوای مثبت (CPAP) و هشت جلسه درمان هفتگی بایوفیدبک (شامل؛ استفاده از تمرینات ذهنی برای بیمار به همراه استفاده از سنسورهای تنظیم ضربان قلب، میزان تنفس در واحد زمان و هماهنگی وقایع تنفسی و قلبی‌ـ عروقی). قبل از شروع درمان و بعد از خاتمه مراحل درمانی، شاخص­های قلبی‌ـ عروقی نظیر فشارخون، اکسیژن خون شریانی، ضربان قلب و هم‌چنین شاخص­های تنفسی (آپنه، هایپوپنه و ...) سنجیده شد. بررسی­های آماری با استفاده از محاسبه دلتای تغییرات شاخص­ها و نمرات به دست آمده از بیمار در مراحل مختلف مطالعه انجام گرفت.

یافته­ها: قبل از مداخلات، تعداد آپنه انسدادی خواب 34 بار، تعداد هیپوپنه انسدادی 106 بار و میزان وقوع عدم اشباع اکسیژن 389 مرتبه بود که 24 درصد از کل زمان خواب را شامل می­شد. پس از مداخلات درمانی، آپنه انسدادی خواب به طور کامل از بین رفت، تعداد هیپوپنه انسدادی تنها 12 بار گزارش شد و میزان وقایع مربوط به اشباع اکسیژن به 102 مرتبه کاهش یافت.

نتیجه­گیری: طرح درمانی در این مطالعه باعث بهبودی کامل در برخی پارامترها مانند آپنه انسدادی و بهبودی نسبی در برخی دیگر نظیر فشار اکسیژن خون شریانی و ضربان قلب گردید. مطالعه حاضر توانست جنبه­های جدیدی را هم از حیث شناسایی مکانیسم‌های اختلال و هم از حیث درمان مورد بررسی قرار داده و روشن نماید.

واژه‌های کلیدی: اختلال خواب پاراسومنیای غیررِم، درمان بیوفیدبک، اشباع اکسیژن خون شریانی، آپنه انسدادی خواب
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1400/3/18 | پذیرش: 1400/10/5 | انتشار: 1400/10/15

Khorramdel K, Pasalari S, Nami M. Effects of Biofeedback Therapy on Cardiovascular and Respiratory Indices in NREM Sleep Parasomnias with Obstructive Sleep Apnea: A Case Study. armaghanj 2021; 26 (6) :993-1007