:: جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا ::
جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا صفحات 902-893 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی سی تی اسکن بیماران مبتلا به COVID-19 در مرکز بیماران کرونایی شهر اهواز
علی دلیرروی فرد 1، سارا احسانی2 ، رضا خدری3 ، حسین بهرامی مقدم3
1- گروه طب اورژانس، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، adelir2891@gmail.com
2- گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
زمینه و هدف: اسکن توموگرافی کامپیوتری(CT) قفسه سینه، ابزاری رایج برای تصویربرداری در ذات‌الریه است که تشخیص آن نسبتاً آسان و سریع است. این مطالعه با هدف تعیین و بررسی خصوصیات مختلف سی‌تی‌اسکن از بیماران مبتلا به COVID-19 در بیمارستان‌های اهواز انجام شد.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی‌ـ تحلیلی از نوع گذشته‌نگر می‌باشد که در سال 2020 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی کرونا می‌باشند که علایم COVID-19 و آزمایش RT-PCR مثبت داشتند و برای درمان در بیمارستان بستری هستند. از این تعداد 40 نفر(22 مرد و 18 زن) وارد مطالعه شدند. بیمارانی که از CT اسکن قفسه سینه یا بستری شدن در بیمارستان خودداری کردند، هرگونه سندرم کرونر، هر گونه اختلال آئورت و آمبولی ریوی یا این که تمایلی به شرکت در مطالعه نداشتند، از مطالعه خارج شدند. کلیه اسکن‌ها به وسیله رادیولوژیست بررسی و گزارش شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های کای اسکوئر و آزمون تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: تجزیه و تحلیل تصویر نشان می‌دهد که درگیری چندگانه در 37 مورد(5/92 درصد) مشاهده شده است. کدورت شیشه مات (GGO) در بخش‌های خلفی بیشتر مشاهده شد(001/0>p). کانسالیدیشن در بخش‌های خلفی بیشتر مشاهده شد که بخش خلفی لوب تحتانی راست (RLL) بیشتر درگیر بود(001/0>p). علامت Crazy paving بیشتر در قسمت 6 لوب میانی راست سمت راست(15 درصد) مشاهده شد (001/0>p). علامت halo  و reversed halo شده به ترتیب فقط در 1 بیمار(5/2) و 2(5 درصد) بیماران مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: علامت شاخص سی‌تی‌اسکن که در بیماران مبتلا به COVID-19 در اهواز به دست آمد، در درجه اول نمای شیشه مات( گراند گلس) به صورت درگیری چندلوبی و ساب پلورال دو طرفه بود(که بیشتر در بخش خلفی RLL دیده می‌شود) و به دنبال آن نمای کانسالیدیشن وcrazy paving بوده است.

واژه‌های کلیدی: توموگرافی کامپیوتری، ویروس کرونا، درگیری ریوی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1399/10/26 | پذیرش: 1399/12/4 | انتشار: 1399/12/4

Dalirrooy Fard A, Ehsani S, Khodri R, Bahram Moghadam H. Computed Tomography Examination of Patients with COVID-19 in Ahvaz Coronary Patient Center. armaghanj 2021; 25 (S1) :893-902