مقایسه اثرات بیهوشی کتامین زایلازین با ترامادول
مهدی مرجانی 1، ساسان دستاران
1- ، mzmarjani@gmail.com
زمینه و هدف: کاربرد عمده ترامادول در کنترل درد و مدیریت درد بعد از اعمال جراحی در انسان است. هدف این مطالعه مقایسه اثرات بیهوشی کتامین زایلازین با ترامادول در مدل حیوانی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی 10 قلاده سگ از نژاد مخلوط و از هر دو جنس با وزن متوسط 2±20 کیلوگرم به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله آتروپین 04/0 و متعاقب آن زایلازین 55/0 و کتامین 10 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل عضلانی تزریق شدند. پنج دقیقه بعد، از ترامادول 2 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل وریدی تزریق شد. در گروه کنترل به جای ترامادول از سرم فیزیولوژی با همان حجم دارویی ترامادول استفاده شد. مدت زمان بیهوشی، ریکاوری و پارامترهای فیزیولوژیک اندازه گیری و ثبت شدند. داده‌ها با آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: فاکتور متفاوت بین دو گروه میانگین مدت بی‌دردی بود که در گروه مداخله 2/17 و در گروه کنترل 4/36 دقیقه بود که تفاوت معنی‌داری را نشان داد(02/0p=). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد، با اضافه کردن ترامادول به ترکیب داروی بیهوشی کتامین و زایلازین مدت بی‌دردی کاهش می‌یابد. و لذا کاربرد آن در مدل حیوانی پیشنهاد می گردد.
واژه‌های کلیدی: ترامادول، کتامین، زایلازین، بیهوشی، مدل حیوانی
دریافت: 1394/2/6 | پذیرش: 1394/2/6 | انتشار: 1394/2/6

Marjani M, Dastaran S. Comparative Efficacy of Ketamine-xylazine Anesthesia with Tramadol. armaghanj 2012; 17 (2) :111-116

مرجانی مهدی، دستاران ساسان. مقایسه اثرات بیهوشی کتامین زایلازین با ترامادول. ارمغان دانش. 1391; 17 (2) :111-116