روح اله کریمی1 ، سمیه حسام 2، رحیم استوار1
1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی ـ درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی ـ درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، moj.rahimian@gmail.com
زمینه و هدف: سیاست‌های کلان حوزه گردشگری سلامت باید با در نظر گرفتن امکانات و منابع محیطی طرح و اجرا شوند تا بتوان فرصتی مناسب جهت ارایه خدمات پزشــکی با کیفیت به بیماران خارجی مراجعه کننده به کشور و ایجاد رضایت‌مندی آنان فراهم کرد. هدف از این پژوهش تعیین و شناسایی اولویت‌بندی عوامل تأثیرگذار بر مدیریت توسعه گردشگری سلامت در استان فارس بود.

روش بررسی: این یک مطالعه کیفی ـ اکتشافی می‌باشد که در سال 1398 انجام شد. تعداد 20 نفر خبره فعال در حوزه گردشگری سلامت بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده‌های تحقیق پس از اخذ رضایت آگاهانه از شرکت کنندگان به روش مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع‌آوری شد و سپس در نرم افزار Maxqda-10 ثبت و با استفاده از روش تحلیل مضمون ترکیبی جهت دار و تلخیصی تجزیه و تحلیل شد. در این روش واحدهای تحلیل در هر گام، پارگراف های ثبت شده به وسیله پژوهشگر در روند مصاحبه با شرکت کنندگان بود که در طی فرآیند تحلیل محتوا ابتدا کدهای متفاوت بازبینی شد، سپس در زیرمقوله‌ها گروه‌بندی شد، و در نهایت 70 زیرمقوله و 23 مقوله اصلی در مضامین پنج گانه ساختاری، رفتاری، محیطی، حفاظتی و توسعه ادغام شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌ ماتریس مقایسات زوجی با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد در بین مضامین پنج گانه، "عوامل ساختاری" با وزن نسبی 512/0، "عوامل توسعه و بهینه سازی" با وزن نسبی 276/0 و "عوامل محیطی" با وزن نسبی 128/0، به ترتیب در رتبه اول تا سوم بهترین عوامل اثرگذار بر مدیریت توسعه گردشگری سلامت در استان فارس بودند. پس از آن "عوامل رفتاری" با وزن نسبی 053/0 و "عوامل حفاظتی" با وزن نسبی 032/0 به ترتیب در رتبه‌های چهارم و پنجم مضامین ارزشمند مؤثر بر مدیریت گردشگری سلامت بودند. در این بررسی نرخ ناسازگاری محاسبه شده برای مدل کمتر از 01/0 بود.

نتیجه‌گیری: عوامل تأثیرگذار ساختاری، توسعه و بهینه‌سازی، محیطی، رفتاری، و حفاظتی از وزن نسبی و نرخ ناسازگاری قابل توجهی برای مدیریت توسعه گردشگری سلامت برخوردار بودند. بنابراین، نتایج مطالعه حاضر به تصمیم گیرندگان سطح بالا اطلاع می‌دهد که کجا و چگونه تلاش و منابع خود را متمرکز کنند تا حداکثر تأثیر را در مدیریت توسعه گردشگری سلامت در سطح محلی و ملی داشته باشند.
واژه‌های کلیدی:    مدیریت، توسعه، گردشگری سلامت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1399/9/8 | پذیرش: 1400/2/12 | انتشار: 1400/2/15

Karimi R, Hesam S, Ostovar R. Identifying and Prioritizing the Factors Affecting the Management of Health Tourism Development in Fars Province. armaghanj 2021; 26 (2) :217-235