وضعیت سلامت سالمندان شهر یاسوج در سال 1387
سید جواد سادات ، اردشیر افراسیابی فر ، آسیه مبارکی ، محمد فرارویی ، سیما محمد حسینی ، محسن سالاری
زمینه و هدف: سالمندی فرآیندی زیستی است که تحت تأثیر عوامل فیزیولوژیکی، روانشناختی، اجتماعی و محیطی می‌باشد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت سلامت سالمندان شهر یاسوج بود. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ـ مقطعـی که در سال 1387 انجام شد، تعداد 428 نفر سالمند بالای 60 سال به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده‌ها، پرسشنامه‌ای محقق ساخته بود که بر اساس متون موجود و مطالعه‌های انجام شده در چهــــار بخش؛ فعالیت‌هــــای روزمره زندگـــی، سلامت جسمانی، سلامت روحی‌ـ روانــــی و وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی تنظیم گردید. اعتبار محتوا، اعتبار صوری و نیز پایایی آن بررسی و مورد تأیید قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین مجموع حیطه‌های چهارگانه بررسی سلامت سالمندان مورد پژوهش 49/6± 63/106 بود که 99 درصد آنها به طور کلی وضعیت سلامت خود را در حد متوسط توصیف نمودند. میانگین نمرات فعالیت‌های روزمره زندگی، سلامت جسمانی، سلامت روحی‌ـ روانی و وضعیت اجتماعی‌ـ اقتصــادی به ترتیب؛ 4± 72/23، 21/3±40/25، 71/4 ± 03/34 و20/4 ± 71/23 بود. بر حسب متغیرهای سن و جنس در مقایسه میانگین نمرات حیطه‌های فعالیت‌های روزمره زندگی و سلامت روحی‌ ـ روانی تفاوت معنــی‌داری مشاهد شد(05/0p<). نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد، وضعیت سلامت اکثر سالمندان شهر یاسوج در حد متوسط بوده که نیازمند توجه بیش از پیش و حمایت همه جانبه خانواده ها، جامعه و مسئولان عرصه سلامت می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سالمند، سلامت، جسمانی، روحی، روانی
دریافت: 1394/2/5 | پذیرش: 1394/2/5 | انتشار: 1394/2/5

Sadat S, Afrasiabifar A, Mobaraki S, Fararooei M, Mohammadhossini S, Salari M. Health Status of the Elderly People of Yasouj, Iran, 2008. armaghanj 2012; 16 (6) :567-577

سادات سید جواد، افراسیابی فر اردشیر، مبارکی آسیه، فرارویی محمد، محمد حسینی سیما، سالاری محسن. وضعیت سلامت سالمندان شهر یاسوج در سال 1387. ارمغان دانش. 1390; 16 (6) :567-577