[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 25، شماره 6 - ( 10-1399 ) ::
جلد 25 شماره 6 صفحات 804-792 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه دقت دو روش سونوگرافی فست و سی‌تی‌اسکن در تشخیص پنموتوراکس بیماران ترومایی
محمد طهماسبی1 ، شیروان سلامی نیا 2، الهه عباسیان3
1- گروه طب اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه جراحی قلب، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، ssalaminia@gmail.com
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (2686 مشاهده)
 زمینه و هدف: پنوموتوراکس پس از تروما شایع بوده و دارای محدوده تظاهرات بالینی متفاوتی هست و از پنوموتوراکس مخفی که فقط در سی‌تی‌اسکن به شکل تصادفی کشف می‌شود تا سندرم پنوموتوراکس فشارنده و کشنده متفاوت است. پنوموتوراکس می‌تواند به تدریج به سمت پنوموتوراکس فشارنده پیشرفت کرده و به یک اورژانش تبدیل شود و بنابراین تشخیص به موقع آن امری ضروری می‌باشد. هدف از از این مطالعه تعیین و تشخیص پنوموتوراکس با سونوگرافی هدفمند از تروما و سی‌تی‌اسکن در بیماران آسیب قفسه صدری بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی ـ تحلیلی و آینده‌نگر که در سال ۱۳۹۷ انجام شد، 290 بیمار که بر اساس مدل احیای پیشرفته بیماران ترومایی دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، وارد مطالعه شدند. برای همه بیماران سی‌تی‌اسکن و سونوگرافی هدفمند از تروما انجام شد. سونوگرافی مطابق با معیارهای انجام استاندارد سونوگرافی هدفمند از تروما یا به اختصار ای‌فست انجام شد. در طول انجام سونوگرافی اصول احیای بیماران ترومایی رعایت شد و در پروسه احیای بیماران اختلال ایجاد نشد. بر اساس شرایط ورود و خروج از مطالعه، داده‌های بیماران در پرسشنامه جمع‌آوری گردید و وارد نرم‌افزار R ورژن1، 6، 3 گردید. برای آنالیز از تست‌های حساسیت، اختصاصی بودن، ارزش اخباری مثبت و منفی، درست نمایی مثبت و منفی، رسم نمودار راک ،  تست‌های مک نمار و ضریب کاپا استفاده شد. مقادیر به دست آماده در مقایسه با روش قطعی تشخیص یعنی یافته‌های سی‌تی‌اسکن مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند.
 
یافته‌ها: از 290 بیمار وارد شده به مطالعه 71 درصد مرد و 29 درصد زن بودند. میانگین سنی 7/16±72/38 سال، میانه سنی 5/34 و دامنه سنی 14 تا 78 سال بود. پراکندگی سنی بیماران غیر نرمال و به سمت 20 تا 40 سال تمایل مثبت داشت. علت تروما در 3/99 درصد ترومای غیرنافذ و در 7/0 درصد ترومای نافذ بود. بر اساس تشخیص قطعی در سی‌تی‌اسکن، 37 بیمار دچار پنوموتوراکس بودند. حساسیت و اختصاصی بودن سونوگرافی در تشخیص پنوموتوراکس به ترتیب 1/81 درصد و 4/98 درصد به دست آمد. ارزش اخباری مثبت سونوگرافی 2/88 درصد و ارزش اخباری منفی 2/97 درصد محاسبه شد. میزان هماهنگی داده‌ها بر اساس دو تست ضریب کاپا  و همچنین تست مک نمار دارای کاپای 82/0 و مقدار پی 365/0 محاسبه گردید. نتیجه محاسبه این دو تست هماهنگی بالایی را در بین دو روش تشخیصی سونوگرافی و سی‌تی‌اسکن در تشخیص پنموتوراکس نشان دادند. در محاسبه و رسم نمودار ROC نشان داد که سطح زیر نمودار در تست سونوگرافی(898/0) همپوشانی نسبتاً خوبی با سی‌تی اسکن دارد.
 
نتیجه گیری: به طور کلی به نظر می‌رسد که سونوگرافی هدفمند از تروما در تشخیص پنموتوراکس بیماران ترومایی ارزشمند است و ارزش تشخیصی نزدیک به سی‌تی‌اسکن دارد. موارد مثبت در این تست بسیار دقیق است، اما موارد منفی را باید با توجه به حساسیت پایین‌تر با دقت بیشتری ارزیابی کرد، لذا این تست می‌تواند جایگزین دقیق‌تری به جای گرافی ساده قفسه سینه باشد.
 
:
واژه‌های کلیدی: اولتراسونوگرافی، سونوگرافی، تروما، سی‌تی‌اسکن، ای فست، پنموتوراکس، تشخیص
متن کامل [PDF 1786 kb]   (550 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/4/11 | پذیرش: 1399/7/7 | انتشار: 1399/10/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tahmasebi M, Salaminia S, Abasiyan E. Comparative Accuracy of FAST Sonography and CT Scan for Diagnosis Pneumothorax in Trauma Patients. armaghanj 2020; 25 (6) :792-804
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2842-fa.html

طهماسبی محمد، سلامی نیا شیروان، عباسیان الهه. مقایسه دقت دو روش سونوگرافی فست و سی‌تی‌اسکن در تشخیص پنموتوراکس بیماران ترومایی. ارمغان دانش. 1399; 25 (6) :792-804

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2842-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 6 - ( 10-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660