1- گروه علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران 2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران ، mogharnasi@birjand.ac.ir
چکیده: (1541 مشاهده)
زمینه و هدف: شیرسویا به دلیل سرعت جذب بالا و دارا بودن اسیدهای آمینه منبع پروتئینی مناسبی برای سالمندان بهحساب میآید. تحقیق حاضر به منظور تعیین و بررسی تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف شیرسویا بر نیمرخ لیپیدی، ترکیب بدنی و برخی از عوامل آمادگی جسمانی در زنان سالمند انجام شد.
روش بررسی:این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با بهرهگیری از طرح پیشآزمونـ پسآزمون میباشد که در سال 1398 انجام شد، 48 زن سالمند(سن 2/2±65 سال) شهر یاسوج بهروشنمونهگیریهدفمندانتخابوبه صورتتصادفیدرچهار گروه تمرین مقاومتی+ شیر سویا(12 نفر)، تمرین مقاومتی+ دارونما(12 نفر)، شیر سویا(12 نفر) و دارونما (12 نفر) تقسیم شدند. 48 ساعت قبل و بعد از پایان مداخله، سنجشهای ترکیب بدنی، آمادگی جسمانی و نمونه خونی انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای شاپیروـویلک، تی وابسته، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: پس از 8 هفته، در گروههای مداخله مقادیر وزن، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به دور باسن، TG، TCوLDL-C کاهش معنیداری داشت و مقدار HDL-C، افزایش معنیداری داشت(05/0>p)، این در حالی بود که فقط در گروههای تمرین مقاومتی+شیرسویا و تمرین مقاومتی+ دارونما درصد چربی کاهش و قدرت اندام فوقانی، قدرت اندام تحتانی و حداکثر اکسیژن مصرفی افزایش معنیداری یافت(05/0>p).
نتیجهگیری: به نظر میرسد انجام تمرین مقاومتی و مصرف شیرسویا به عنوان یک روش غیر دارویی میتواند از طریق بهبود نیمرخ لیپیدی، ترکیب بدنی و آمادگی جسمانی عامل کارآمدی برای پیشگیری و ارتقاء سلامتی زنان سالمند باشد.
Kazemi Mehr A, Mogharnasi M, Ilbeigi S. The Effect of Eight Weeks of Resistance Training and Soy Milk Consumption on Lipid Profile, Body Composition and Some Factors of Physical Fitness of Elderly Women in Yasuj. armaghanj 2021; 26 (4) :611-623 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2833-fa.html
کاظمی مهر اقدس، مقرنسی مهدی، ایل بیگی سعید. تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف شیرسویا بر نیمرخ لیپیدی، ترکیب بدنی و برخی از عوامل آمادگی جسمانی زنان سالمند شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1400; 26 (4) :611-623