بررسی شیوع کانال دوم در اینسایزورهای مندیبل در رادیوگرافی CBCT و پری اپیکال
احمدرضا سرداریان1 ، شیوا ترابی 2، شعله شهیدی3 ، سحر قدسی بوشهری4
1- مرکز تحقیقاتت ارتودنسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه ارتودنسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، shiva72torabi@gmail.com
3- گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- گروه دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: دانش دقیق درباره مورفولوژی کانال ریشه دندان برای انجام درمان ریشه استاندارد ضروری است. دندان‌های اینسایزور مندیبل معمولأ به صورت تک ریشه و تک کانال هستند، اما گاهی دارای کانال دوم می‌باشند که عدم توجه به آن سبب شکست در درمان‌های اندودنتیک می‌شود. لذا هدف از انجام این مطالعه، تعیین و مقایسه دقت رادیوگرافی پری اپیکال با CBCT در مشاهده کانال دوم در اینسیزورهای مندیبل بود.

روش بررسی: این مطالعه یک پژوهش تحلیلی، مقطعی است و از لحاظ شیوه گردآوری و تحلیل داده­ها به طرح­های همبستگی تعلق دارد. جامعه آماری شامل 292 تعداد رادیوگرافی پری اپیکال و CBCT از دندان‌های اینسیزور مندیبل در 73 بیمار(شامل41 زن و 32 مرد) مورد بررسی قرار گرفت. تمام بیماران نیاز به تهیه این تصاویر برای پروسه درمانی خود داشتند. رادیوگرافی‌ها به وسیله دو دانشجوی دندانپزشکی آموزش دیده در برش‌های اگزیال، کرونال و کراس سکشنال ارزیابی شدند.  تعداد کانال اینسیزور های پایین و شکل آن با توجه به طبقه بندی ورتوچی برای مورفولوژی کانال دندان ثبت شدو پایایی بین بررسی کنندگان توسط روش آزمون مجدد کوهنز بررسی شد و 82/0 بود. در صورت وجود هرگونه عدم اتفاق نظر بین دو دانشجو ، از رادیولوژیست مشورت گرفته می‌شد تا تصمیم نهایی را بیان کند. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در بررسی CBCT دیده شد که 4/78 درصد از اینسایزورهای مندیبل یک کاناله و در بقیه موارد دو کاناله بودند، اما در بررسی با رادیوگرافی پری اپیکال هیچ‌کدام از دندان‌ها وجود دو کانال را نشان ندادند. دندان‌های سانترال نسبت به دندان‌های لترال و مردان در مقایسه با زنان تعداد موارد دو کاناله بیشتری داشتند. در طبقه‌بندی ورتوچی در میان دندان‌های دو کاناله بیشترین شیوع مربوط به تایپ چهار(4/6 درصد) و کمترین شیوع مربوط به تایپ سه(4 درصد) بود.

نتیجه‌گیری: با وجود این که رادیوگرافی پری اپیکال یک روش روتین برای انجام درمان‌های ریشه می‌باشد، اما هنگامی‌که درمان ریشه با شکست مواجه می‌شود و یا احتمال حضور کانال دوم وجود دارد باید از رادیوگرافی CBCT بهره برد.

واژه‌های کلیدی: اینسایزور مندیبل‌، سی‌تی‌اسکن، شیوع کانال دوم، رادیوگرافی پری اپیکال
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1399/1/19 | پذیرش: 1399/4/21 | انتشار: 1399/4/21

Sardarian A, Torabi S, Shahidi S, Ghodsi Bushehri S. Prevalence of Second Canal in Mandibular Incisors in CBCT and Periapical Radiography. armaghanj 2020; 25 (3) :374-383