نرگس قدمی1 ، نسرین بهمنی 2، شیوا زندی3
1- گروه زیست‌شناسی ، ناحیه یک آموزش وپرورش سنندج ، کردستان ، ایران
2- مرکز تحقیقات زئونوز و انستیتو تحقیقاتی توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج ، ایران ، nasrinbahmani3@gmail.com
3- مرکز تحقیقات بهداشت آب و مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج ، ایران
زمینه و هدف: مصرف روز افزون آنتی‌بیوتیک‌ها علیه عفونت ناشی از میکروارگانیسم‌ها سبب افزایش مقاومت دارویی شده است. این امر سبب شده تا پژوهش‌های وسیعی بر روی ترکیبات گیاهی با خاصیت ضدمیکروبی و اثربخشی بیشتر به عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیکی صورت گیرد. هدف از این تحقیق تعیین و ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی عصاره‌های دارچین، زنجبیل، چای ترش، زرشک و پونه کوهی بر تعدادی از باکتری‌های استاندارد استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس، استافیلوکوکوس اور ئوس، انتروکوکوس فکالیس، سودومونا آئروژینوزا، اسینتوباکتربومانی، کلبسیلا پنومونیه واشریشیاکولی بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. عصاره الکلی گیاهان دارچین، زنجبیل، چای ترش، زرشک وپونه کوهی با روش ماسراسیون تهیه شد. عملکرد ضد باکتریایی عصاره‌ها بر روی چندین رده استاندارد باکتریایی با روش چاهک‌گذاری پس از سه بار تکرار انجام و میانگین قطر هاله عدم رشد اندازه‌گیری و ثبت شد. سپس حداقل غلظت مهاریMIC)) با روشرقیق سازی با میکروپلیت((Broth Microdilution تعیین شد. میانگین قطر هاله عدم رشد با استفاده از آزمون آماری مقایسه میانگین‌ها به روش دانکن تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها : در این تحقیق بیشترین اثر ضدباکتریایی مربوط به عصاره زرشک و زنجبیل بر روی استافیلوکوک ساپروفیتیکوس به ترتیب با قطرهاله عدم رشد 25 و23 میلی‌متر بوده است(05/0>p). عصاره چای ترش بر روی استافیلوکوک ساپروفیتیکوس و عصاره پونه کوهی برروی  اشیریشیا کولی و استافیلو کوک ساپروفیتیکوس دارای بیشترین اثر ضدباکتریایی به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 16، 13و 13 میلی‌متر بوده‌اند(05/0>p). بیشترین اثر ضدباکتریایی دارچین بر استافیلوکوک اورئوس با قطر هاله عدم رشد 19 میلی‌متر بوده است. حداقل غلظت بازدارندگی از رشد مربوط به عصاره گیاهان زرشک و زنجبیل علیه استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس با 1/3 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و پایین‌تر از سایر انواع عصاره‌ها مشاهده شد. باکتری سودوموناس ائروژینوزا نسبت به اکثر عصاره گیاهان مورد بررسی مقاومت نشان داد(05/0>p).

نتیجه گیری : نتایج این بررسی نشان داد عصاره‌های این مطالعه به  ویژه عصاره زرشک خاصیت ضدباکتریایی مؤثری بر روی  اکثر سویه‌های مورد بررسی دارد و برای نشان دادن اثرات بهینه ضدباکتریال عصاره‌های مورد مطالعه، بررسی بر روی حیوانات آزمایشگاهی و تعیین اثرات بالینی آنها پیشنهاد می‌شود.

واژه‌های کلیدی: آنتی‌باکتریال، دارچین، زنجبیل، چای ترش، زرشک، پونه کوهی، باکتری‌های گرم مثبت، باکتری‌های گرم منفی
متن کامل [PDF 2070 kb]   (521 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1398/8/11 | پذیرش: 1398/10/21 | انتشار: 1399/10/15