1- گروه زیستشناسی ، ناحیه یک آموزش وپرورش سنندج ، کردستان ، ایران 2- مرکز تحقیقات زئونوز و انستیتو تحقیقاتی توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج ، ایران ، nasrinbahmani3@gmail.com 3- مرکز تحقیقات بهداشت آب و مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج ، ایران
چکیده: (4531 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرفروزافزونآنتیبیوتیکهاعلیهعفونتناشیازمیکروارگانیسمها سببافزایشمقاومتداروییشدهاست.اینامرسببشدهتاپژوهشهایوسیعیبررویترکیباتگیاهیباخاصیتضدمیکروبیواثربخشیبیشتربه عنوانجایگزینآنتیبیوتیکیصورتگیرد.هدفاز اینتحقیق تعیین وارزیابیفعالیتضدباکتریایی عصارههای دارچین،زنجبیل، چای ترش، زرشک و پونه کوهی بر تعدادی از باکتریهای استاندارد استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس، استافیلوکوکوس اور ئوس، انتروکوکوس فکالیس، سودومونا آئروژینوزا، اسینتوباکتربومانی، کلبسیلا پنومونیه واشریشیاکولی بود.
روش بررسی: این یک مطالعه تجربی میباشد که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. عصارهالکلیگیاهان دارچین، زنجبیل، چای ترش، زرشک وپونه کوهی با روش ماسراسیونتهیهشد. عملکردضدباکتریایی عصارهها بررویچندینردهاستانداردباکتریاییباروشچاهکگذاری پس ازسهبارتکرار انجام ومیانگینقطرهالهعدمرشداندازهگیریوثبت شد. سپسحداقلغلظتمهاریMIC))با روشرقیق سازی با میکروپلیت((Broth Microdilutionتعیین شد. میانگین قطرهالهعدم رشدبااستفادهازآزمون آماری مقایسه میانگینها به روش دانکن تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها :در اینتحقیقبیشتریناثرضدباکتریاییمربوط بهعصاره زرشک و زنجبیل بر رویاستافیلوکوکساپروفیتیکوس به ترتیببا قطرهاله عدم رشد 25 و23 میلیمتر بوده است(05/0>p). عصاره چای ترش بر روی استافیلوکوک ساپروفیتیکوس و عصاره پونه کوهی برروی اشیریشیا کولی و استافیلو کوک ساپروفیتیکوس دارای بیشترین اثر ضدباکتریایی به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 16، 13و 13 میلیمتر بودهاند(05/0>p). بیشترین اثر ضدباکتریایی دارچین بر استافیلوکوک اورئوس با قطر هاله عدم رشد 19 میلیمتر بوده است. حداقلغلظتبازدارندگیازرشد مربوط بهعصارهگیاهانزرشک و زنجبیل علیهاستافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس با 1/3 میلیگرم بر میلیلیتر وپایینترازسایرانواععصارههامشاهده شد. باکتریسودوموناسائروژینوزا نسبت به اکثرعصارهگیاهانموردبررسیمقاومتنشانداد(05/0>p).
نتیجهگیری : نتایج این بررسی نشان داد عصارههای این مطالعه به ویژه عصاره زرشک خاصیت ضدباکتریایی مؤثری بر روی اکثر سویههای مورد بررسی دارد و برای نشان دادن اثراتبهینهضدباکتریالعصارههایموردمطالعه،بررسیبر روی حیوانات آزمایشگاهیوتعییناثراتبالینیآنهاپیشنهاد میشود.
Ghadami N, Bahmani N, Zandi S. Evaluation of Antibacterial Effect of Cinnamomum verum, Zingiber officinale, Hibiscus sabdariffa, Berberis vulgaris and Mentha Pulegium plant Extracts on some of Gram- Positive and Gram-Negative Bacteria. armaghanj 2020; 25 (6) :717-730 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2646-fa.html
قدمی نرگس، بهمنی نسرین، زندی شیوا. ارزیابی تأثیر ضد باکتریایی عصارههای دارچین، زنجبیل، چای ترش، زرشک و پونه کوهی بر تعدادی از باکتریهای استاندارد گرم مثبت و گرم منفی. ارمغان دانش. 1399; 25 (6) :717-730