فریبا قدس بین 1، خدیجه یزدانی ، ایران جهان بین ، ساره کشاورزی
1- ، ghodsbin@sums.ac.ir
زمینه و هدف: دوره پس از زایمان از مراحل حیاتی زندگی زنان است که می‌تواند بر کیفیت زندگی آنها اثر بگذارد. در این دوران آموزش از عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی می‌‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت بر کیفیت زندگی زنان نخست زا در دوره پس از زایمان انجام شد. روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 52 زن نخست‌زا که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند، انجام شد. آموزش در 6 هفته اول پس از زایمان به گروه آزمون ارایه شد. مقایسه کیفیت زندگی زنان در دو گروه در هفته اول و ششم با استفاده از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی انجام شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری مجذور کای و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج تفاوت معنی‌داری را بین اختلاف میانگین نمره کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله بین دو گروه نشان داد(001/0(p<، اما این اختلاف در گروه آزمون واضح‌تر از گروه کنترل بود. به علاوه اختلاف میانگین پنج بعد کیفیت زندگی ( احساس مادر به خود، فرزند، همسر، روابط جنسی و سلامت ) در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود(001/0>p ). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد، آموزش رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی می‌تواند در ارتقاء کیفیت زندگی زنان نخست زا مؤثر باشد، لذا توجه مراقبین بهداشتی به این امر مهم معطوف می‌‌شود.
واژه‌های کلیدی: رفتار، سلامت، کیفیت زندگی، زنان نخست‌زا
متن کامل [PDF 597 kb]   (2084 دریافت)
دریافت: 1394/1/30 | پذیرش: 1394/1/30 | انتشار: 1394/1/30

Ghodsbin F, Yazdani K, Jahanbin I, Keshavarzi S. The Effect of Education on Health-Promoting Behaviors at the First Six Weeks Post-delivery on the Quality of Life of Primiparous Women. armaghanj 2012; 17 (4) :279-288