ناهید آذرمهر1 ، فاطمه بردستانی1 ، مهرزاد جعفری2 ، امیر حسین دوستی مطلق 3
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، amirhosseindoustimotlagh@gmail.com
زمینه و هدف: کلستاز نوعی بیماری کبدی است که در اثر اختلال عملکرد سیستم کبدی ـ صفراوی به وجود می­آید، این اختلال نتیجه تجمع اسیدهای چرب صفراوی و سموم دیگر در کبد است. هدف از مطالعه حاضر تعیین و بررسی اثرات احتمالی مکمل دارویی رزمارینیک اسید در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب کبدی در رت‌های کلستاتیک القا شده با انسداد مجاری صفراوی (BDL- Bile Duct Ligation) بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1397 انجام شد، 24 موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 25±200 گرم به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند؛ کنترل(تعداد=6)، گروه کلستاتیک(تعداد=9) و گروه کلستاتیک دریافت کننده                       رزمارینیک اسید (تعداد=9) با دوز 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز. آزمایش‌های بیوشیمیایی شامل؛ اسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، مارکرهای استرس اکسیداتیو شامل پروتئین کربونیل، توتال تیول، توانایی آنتی‌اکسیدانی تام پلاسما، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز سنجش شدند، هم‌چنین رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین ائوزین در بافت کبد انجام شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌ آماری واریانس یک طرفه ( (ANOVA با Post hoc  با تصحیح Tukey و LSD تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در گروه کلستاتیک فعالیت آنزیم‌های ALT، AST، ALP و CAT و هم‌چنین میزان PCO، FRAP پلاسما به طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل افزایش داشت در حالی که میزان TSH، FRAP و GPX بافت کبد به طور معنی‌داری کاهش پیدا کرد(05/0p<). در گروه دریافت کننده رزمارینیک اسید فعالیت آنزیم­های ALT و ALP به طور معنی‌دار کاهش(05/0p<)، یافت ولی تأثیر معنی­داری بر روی مارکرهای استرس اکسیداتیو مشاهده نشد. هم‌چنین در رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین ائوزین، BDL به طور قابل ‌ملاحظه‌ای سبب نکروز بافت کبدی شد که این تغییرات به طور قابل‌ توجهی با تجویز رزمارینیک اسید بهبود پیدا کرد.

نتیجه‌گیری: یافته­های مطالعه حاضر نشان می­دهند که رزمارینیک اسید از طریق تأثیر بر روی تست‌های بیوشیمیایی متداول مانند ALT و ALP و بهبود شاخص‌های هیستولوژی می­تواند در بهبود اسیب کبدی ناشی از کلستاز سودمند باشد. با وجود افزایش معنی‌دار میزان مارکر استرس اکسیداتیو مانند پروتئین کربونیل و کاهش معنی‌دار TSH، FRAP و GPX در گروه BDL، رزمارینیک اسید با دوز  20 میلی‌گرم بر کیلوگرم تأثیر معنی‌داری بر روی این پارامترهای تعادل اکسیدان-آنتی‌اکسیدان نشان نداد.

واژه‌های کلیدی: کبد، کلستاز، انسداد مجاری صفراوی، رزمارینیک اسید
متن کامل [PDF 2016 kb]   (822 دریافت)
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1398/2/21 | پذیرش: 1398/6/11 | انتشار: 1398/10/22