شیوع سندرم متابولیک و پیشگویی کنندههای آن در کارکنان صنعت نفت گچساران، استان کهگیلویه و بویراحمد1396
|
عزیزالله پورمحمودی 1، الهام حسینی1 ، علی موسوی زاده2 ، محبوبه حسینی کیا1 |
1- گروه علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 2- گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران |
|
چکیده: (3847 مشاهده) |
زمینه و هدف: سندروم متابولیک در نتیجه عدم تعادل کلی پروسههای متابولیکی بدن به وجود آمده که مرگ و میر در اثربیماریهای قلبیـ عروقی را افزایش میدهد. این سندروم اخیراً نظر محقیق حوزه خدمات بهداشتی را به علت اثرات آن بر روی کیفیت زندگی بسیار جلب کرده است. از آنجایی که تفاوتهای نژادی و تنوع شغلی شیوع سندروم متابولیک را تحت تأثیر قرار میدهند، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع بیماری در کارکنان صنعت نفت گچساران طراحی و اجرا شد.
روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی بوده که طی سالهای 1396ـ1395 اطلاعات 360 نفر از کارکنان با روش تصادفی ساده، با کمک ابزارهای پرسشنامه، فشار سنج آلپیکادو، قدسنج و ترازوی سکا جمعآوی شد. نمونه خون ناشتا جهت اندارهگیری تریگلیسیرید، قندخون، LDL، HDL و کلسترول تام استفاده شد. تشخیص با استفاده از معیارهای NCEP ATP III صورت پذیرفت که شیوع کمتر از 10 ، 25ـ10 و بالاتر از 25 درصد به ترتیب به عنوان شیوع پایین، متوسط و بالا در نظر گرفته شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای کایاسکویر و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: شیوع سندرم متابولیک در کل نمونه مردان و زنان به ترتیب 3/30 ، 2/31 و 1/7 درصد و فراوانی نسبی چاقی شکمی 1/74، تری گلیسیرید بالا 6/46، فشار خون سیستول بالا 39، کلسترول HDL پایین 33، قندخون ناشتای بالا 3/13و فشار دیاستول بالا 13 درصد برآورد شد. یک واحد کاهش در کلسترول اچ دی ال سرم و یک واحد افزایش در دور کمر، فشارخون سیستول، قندخون ناشتا و تری گلیسرید سرم به ترتیب با 15، 14، 7 ، 4 و 1 درصد افزایش در شانس ابتلا همراه بود.
نتیجهگیری : شیوع کلی سندروم متابولیک بالا برآورد شد و میزان شیوع در مردان بیشتر از زنان بود. این مسئله نشان دهنده تأثیر تفاوتهای جنسیتی و موقعیتهای شغلی بر میزان شیوع این اختلال متابولیکی است، لذا ضرورت توجه بیشتر به مشاغل خاص در مطالعههای ادواری توصیه میشود.
|
|
واژههای کلیدی: شیوع، سندروم متابولیک، پیشگویی کننده، کارکنان صنعت نفت |
|
متن کامل [PDF 319 kb]
(1010 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1397/12/15 | پذیرش: 1397/12/15 | انتشار: 1397/12/15
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|