فرزاد غریب پور جهان آباد1 ، یاسر محمودی موردراز1 ، پریا زنگنه1 ، اصغر شریفی2 ، محسن نغماچی2 ، سید سجاد خرم روز 3، سجاد حسن زاده2
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، khoramrooz@gmail.com
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس در سطوح مختلف بدن انسان از جمله پوست و غشای مخاطی به ویژه سوراخ‏های قدامی‌بینی کلونیزه می‌شود. در روش کواتایپینگ بر اساس پلی‌مورفیسم ژن کواگولاز(coaاستافیلوکوکوس اورئوس تیپ‌بندی می‌شود. هدف از این مطالعه تعیین کواتایپ‌های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از سوراخ قدامی‌بینی در کارکنان بیمارستان‌های شهید بهشتی و امام سجاد شهر یاسوج بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، 125 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس از سوراخ قدامی‌کارکنان بیمارستان‌های شهید بهشتی و امام سجاد جمع‌آوری شد. برای تایپینگ ایزوله‌های استافیلوکوکوس اورئوس ناحیه '3 ژن coa به وسیله واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز تکثیر شد. در نهایت محصولات PCR با آنزیمIII Hae تحت برش آنزیمی‌قرار گرفتند و بر روی ژل آگاروز الکتروفورز شدند. سویه‌های باکتری بر اساس تفاوت در تعداد و اندازه باندهای DNA تیپ‌بندی شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: با تکثیر ژن coa، 9 الگوی مختلف تک باندی به اندازه تقریبی 400 تا 860 جفت باز  دیده شد.  در بین باندهای مشاهده شده، باند 610 جفت بازی در 36 (8/28%) ایزوله به عنوان تیپ غالب شناسایی شد. به دنبال برش آنزیمی ژن coa با آنزیمIII Hae ، 15 الگوی متفاوت کواتایپ از شماره C1 تا C15 مشاهده شد. در بین الگوها، الگوی C3 با 24 ایزوله، الگوی غالب بود. الگوی کواتایپ خاصی متعلق به بخش یا گروه شغلی خاصی در هیچ یک از بیمارستان‌های مورد مطالعه یافت نشد.

نتیجه‌گیری: استافیلوکوکوس اورئوس‌های جدا شده از بینی کارکنان بیمارستان‌ها، تنوع ژنتیکی زیادی را در ژن coa خود نشان دادند، اما فقط تعداد کمی‌از کواتایپ‌ها به عنوان سویه غالب بودند. از آنجا که کوا تایپ غالبی در هیچ یک از بخش‌ها و گروه‌های شغلی یافت نشد، منبع باکتری‌ها برای کلونیزاسیون در سوراخ‌های قدامی‌بینی کارکنان بیمارستان‌ها احتمالاً در محیط خارج از بیمارستان است.

واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس اورئوس، ناقلین بینی، کواتایپینگ، کارکنان مراکز درمانی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1397/12/10 | پذیرش: 1398/3/19 | انتشار: 1398/8/19

Gharibpour Jahanabad F, Mahmoudi mourderaz Y, Zanganeh P, Sharifi A, Naghmachi M, Hasanzadeh S et al . Genotyping Pattern of Staphylococcus aureus Isolated From Nasal Carriers Among Health Care Workers in Two Hospitals (Imam Sajjad and Shahid Beheshti) in Yasuj City Using Coa-Typing Method. armaghanj 2019; 24 (5) :807-819