محسن اکبرپور 1، حسین قبادی پور2
1- گروه علوم ورزشی، دانشگاه قم، قم ، ایران ، akbarpour.mohsen@gmail.com
2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه قم، قم ، ایران
زمینه و هدف: مطالعات اخیر نشان می‌دهند عوامل التهاب ناشی از چاقی به عنوان ریسک فاکتورهایی برای بیماری قلبی ـ عـــروقی به شمار می‌روند. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین و تأثیر 6 هفته مصرف مکمل سیرـ لیمو و تمرین هوازی بر سطح پلاسمایی CRP و فیبرینوژن مردان دارای اضافه وزن بود.

روش بررسی: این مطالعه نیمه تجربی که در سال1396در دانشگاه قم انجام شد، 32 مرد چاق غیر ورزشکار با میانگین سنی 66/5±75/24 سال و شاخص توده بدن 6/4±72/30 کیلوگرم بر متر مربع بدن، به صورت تصادفی ساده در چهار گروه؛ تمرین (8 نفر)، مکمل(8 نفر)، تمرین+ مکمل(7 نفر) و کنترل(9 نفر)تقسیم شدند. گروه تمرین و تمرین + مکمل به اجرای 6 هفته تمرین هوازی با شدت          74ـ60 درصد ضربان قلب بیشینه(سه جلسه در هفته) پرداختند، هم‌چنین گروه مکمل و تمرین + مکمل نیز 6 هفته مکمل سیرـ لیمو روزانه به میزان 30 سی‌سی  بعد از نهار دریافت کردند. در این مدت گروه کنترل طی 6 هفته تحت هیچ تمرین و مکملی قرار نگرفت، از آزمودنی‌ها نمونه‌گیری خونی برای اندازه‌گیری CRP و فیرینوژن و آزمون‌های عمومی‌ شامل؛ قد، وزن، درصد چربی، نسبت کمر به باسن در دو مرحله قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین در شرایط ناشتا به عمل آمد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آنالیز واریانس یک سویه و تی وابسته تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها:  نتایج حاصل از تحقیق کاهش معنی‌داری درصد چربی  را در گروه مکمل(035/=p) پس از 6 هفته مکمل‌گیری نشان داد، هم‌چنین میزان CRP و فیبرینوژن در گروه تمرین ـ مکمل و گروه مکمل پس از این دوره کاهش معنی‌داری را نشان داد، به نحوی که میزان CRP در گروه تمرین‌ـ مکمل 27 درصد، در گروه مکمل 26 درصد و میزان فیبرینوژن در گروه تمرین‌ـ مکمل 38 درصد و در گروه مکمل 29 درصد کاهش معنی‌داری داشت.

نتیجه گیری: با توجه به کاهش معنی‌دار در مقادیر شاخص‌های التهابی در این تحقیق به نظر می‌رسد ترکیب تمرین هوازی و مکمل  سیرـ لیمو احتمالاً می‌تواند در بهبود این شاخص‌های التهابی مؤثر و احتمال خطر بیماری قلبی ـ عروقی را در افراد چاق کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: مکمل سیرـ لیموترش، تمرین هوازی، سی آر پی، فیرینوژن، اضافه وزن
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/10/22 | پذیرش: 1398/3/13 | انتشار: 1398/8/19

Akbarpour M, Ghobadipour H. The Effects of Lemon-Garlic Supplement and Aerobic Exercise on Serum Levels of CRP and Fibrinogen Levels in Overweight Men. armaghanj 2019; 24 (5) :795-806