:: دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 24 شماره 3 و ضمیمه1 صفحات 460-446 برگشت به فهرست نسخه ها
رحمان سوری 1، محمد دارابی2 ، کیا رنجبر3 ، زهرا مصدق نیشابوری2 ، اعظم رمضان خانی2
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، soori@ut.ac.ir
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
زمینه و هدف: در چاقی، آدیپوکاین­هایی که از بافت چربی ترشح می­شوند، التهاب ایجاد می­کنند و باعث عوارض جانبی می­شوند. در میان گستره وسیع آدیپوکاین­ها، آپلین به ­دلیل ارتباط با شاخص­های ترکیب بدن مانند؛ درصد چربی، شاخص­های التهابی و مقاومت به انسولین مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین و بررسی تأثیر تمرین ترکیبی(استقامتی و قدرتی) بر سطوح آپلین، اینترلوکین ـ6 و پروتئین واکنشی‌ـ­ Cدر مردان میانسال کم­تحرک چاق بود.

روش بررسی: در یک مطالعه تجربی،30 مرد 48 تا 60 سال با میانگین قد51/7±43/174 سانتی­متر، میانگین وزن 26/5±53/93 کیلوگرم و شاخص توده بدن 81/0±88/30 کیلوگرم بر متر­مربع به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه کنترل(تعداد=15) و تمرین ترکیبی(تعداد= 15) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 12 هفته تمرین ترکیبی استقامتی و قدرتی بود. نمونه‌گیری خونی قبل و بعد از 12 هفته برای اندازه­گیری آپلین، اینترلوکین‌ـ6، پروتئین واکنشی‌ـ­ Cو شاخص مقاومت به انسولین انجام گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های تی وابسته و مستقل تحلیل شدند.

یافته­ها: یافته­های پژوهش نشان داد که برنامه تمرین ترکیبی موجب کاهش معنی­دار نمایه توده بدنی(002/0=p)، درصد چربی (001/0=p)، شاخص مقاومت به انسولین(019/0=p)، شاخص­های التهابی اینترلوکین‌ـ6 (001/0=p)، پروتئین واکنشی ـ­C(023/0=p) و آپلین(001/0=p) و افزایش معنی­دار حداکثر اکسیژن مصرفی(002/0=p) و یک تکرار بیشینه(001/0=p) نسبت به گروه کنترل شد.

نتیجه‌گیری: به­طورکلی، به­نظر می­رسد 12 هفته تمرین ترکیبی با کاهش وزن و  توده چربی بدن بر بهبود مقاومت به انسولین، شاخص­های التهابی (اینترلوکین ـ6 و پروتئین واکنشی ـ ­C) و کاهش سطوح آپلین تأثیرگذار باشد.

واژه‌های کلیدی: آپلین، اینترلوکین ـ­6، پروتئین واکنشی سی، تمرین ترکیبی، مردان چاق
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/9/2 | پذیرش: 1398/2/8 | انتشار: 1398/4/16

Soori R, Darabi M, Mosadegh Neishabouri Z, Ramezankhani A. The Effect of Concurrent Training on Apelin, Interleukin-6, and C - reactive protein levels in Middle-Aged Sedentary Obese Men. armaghanj 2019; 24 (3) :446-460