تعیین کیفیت بهداشتی هوای شهر کاشان بر اساس شاخص کیفیت هوا در سال 1390
روح الله دهقانی ، سید مهدی تخت فیروزه ، غلامرضا حسین دوست ، محدثه مسیبی ، مسعود عرب فرد
زمینه و هدف: امروزه آلودگی هوای ناشی از وسایل نقلیه، فعالیت صنایع و مصرف روز افزون سوخت های فسیلی، سلامت انسان و محیط زیست را به خطر انداخته است. پایش آلاینده‌ها و شناسایی منابع انتشار آنها یکی از راهکارهای اساسی برای کنترل آلودگی هوا به شمار می‌رود. هدف این مطالعه تعیین کیفیت بهداشتی هوای شهر کاشان بر اساس شاخص کیفیت هوا در سال 1390 بود. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ـ مقطعی غلظت آلاینده های هوا شامل؛ ازن، مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی‌اکسیدنیتروژن و ذرات معلق اندازه‌گیری شدند. شاخص کیفیت هوا به وسیله نرم افزار MATLAB R2007a محاسبه شد و بر مبنای آن، کیفیت بهداشتی هوا در شش گروه طبقه‌بندی گردید. یافته‌ها: از 365 روز در سال 1390، 179روز در حد پاک و قابل قبول بود، ولی در 187 روز کیفیت هوا از حد استاندارد تجاوز کرده است، بر این اساس، کیفیت هوا در 86 روز ناسالم برای گروه‌های حساس، 38 روز ناسالم، 32 روز خیلی ناسالم و 31 روز در شرایط خطرناک بود. نتیجه‌گیری: ازن، ذرات معلق و مونوکسید کربن به ترتیب بیشترین سهم را به عنوان آلاینده مسئول آلودگی هوای شهر کاشان در شرایط غیر استاندارد بر عهده داشتند. افزایش تعداد ایستگاه های سنجش آلاینده‌ها در سطح شهر می‌تواند وضعیت آلاینده‌ها را به طور روشن‌تری نشان دهد.
واژه‌های کلیدی: آلودگی هوا، ازن، مونواکسید کربن، ذرات معلق، کیفیت هوا
دریافت: 1394/1/23 | پذیرش: 1394/1/23 | انتشار: 1394/1/23

Dehghani R, Takhtfiroozeh S, Hosseindoost G, Mossayebi M, Arabfard M. Investigation the Air Quality City of Kashan during 2012 Based on the Air Quality Index. armaghanj 2014; 19 (4) :314-325

دهقانی روح الله، تخت فیروزه سید مهدی، حسین دوست غلامرضا، مسیبی محدثه، عرب فرد مسعود. تعیین کیفیت بهداشتی هوای شهر کاشان بر اساس شاخص کیفیت هوا در سال 1390. ارمغان دانش. 1393; 19 (4) :314-325