فاطمه بسطام پور ، هیبت الله صادقی ، سید ابراهیم حسینی
زمینه وهدف: ناباروری یکی از مسایل مهم در علم پزشکی است و از گذشته برای درمان این بیماری از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی استفاده می‌شود. با توجه به اثرات جانبی داروهای شیمیایی و با عنایت به این که یکی از دلایل ناباروری مردان اختلالات هورمونی می‌باشد، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه جعفری برمیزان سطح سرمی‌هورمون‌های محور هیپوفیزـ گناد انجام شد. روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 50 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار انجام شد. .در این بررسی حیوانات به 5 گروه مساوی؛ کنترل، شاهد و تجربی دریافت کننده دوزهای1500،1000 و2000 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی برگ جعفری تقسیم شدند. تجویزها برای مدت 28 روز و به صورت گاواژ انجام شد. در پایان دوره آزمایش از قلب حیوانات خون گیری به عمل آمد و میزان سرمی‌هورمون های تستوسترون، FSH وLH اندازه‌گیری گردید. داده ها با آزمون‌های تی و دانکن آنالیز شدند. یافته‌ها: عصاره برگ جعفری باعث افزایش معنی‌دار سطح سرمی هورمون های FSH و LH در غلظت‌های مورد استفاده شد. در حالی که در غلظت‌های حداقل و متوسط باعث افزایش معنی دار سطح سرمی تستوسترون و در غلظت حداکثر کاهش معنی دار غلظت این هورمون را سبب شده است(05/0p<). نتیجه‌گیری: برگ گیاه جعفری به علت داشتن ترکیبات آنتی‌اکسیدان، باعث افزایش هورمون‌های محور هیپوفیزـ گناد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: گیاه جعفری، FSH، LH، تستوسترون
دریافت: 1394/1/23 | پذیرش: 1394/1/23 | انتشار: 1394/1/23

Bastampoor F, Sadeghi H, Hosseini S. The Petroselinum crispum L. hydroalcoholic extract effects on pituitary- gonad axis in adult Rats. armaghanj 2014; 19 (4) :305-313

بسطام پور فاطمه، صادقی هیبت الله، حسینی سید ابراهیم. تأثیر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه جعفری بر میزان سرمی‌هورمون‌های محور هیپوفیزـ گناد در موش‌های صحرایی نر بالغ. ارمغان دانش. 1393; 19 (4) :305-313