الهام متشرعی 1، اسکندر رحیمی ، نسرین اسدی ، محمد جعفری ، محمد رفعتی فرد ، مریم مهبودی
1- ، el.motesharee@gmail.com
چکیده زمینه ‌و هدف: دیسمنوره ‌اولیه یا قاعدگی دردناک یکی از شایع‌ترین شکایات در طب زنان است که با علایم جسمی و روانی همراه می‌باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر 8 هفته تمرین انعطاف‌پذیری و مصرف ویتامین B6 بر علایم جسمی و روانی دیسمنوره ‌اولیه در دختران غیر ورزشکار بود. روش‌ بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد60 دختر غیر ورزشکار، به صورت تصادفی در 4 گروه مساوی؛ کنترل، تمرین، ویتامین و تمرین همراه با ویتامین قرار گرفتند. گروه تمرین در یک برنامه تمرینی انعطاف‌پذیری 8 هفته‌ای شامل؛ کشش عضلات شکم، کمر، همسترینگ و نزدیک‌کننده‌های ران شرکت کردند. آنها 8 حرکت را به صورت هر حرکت با 3 تکرار و هر تکرار به مدت10 ثانیه طی4 روز در هفته انجام دادند. گروه ویتامین به مدت هشت هفته از دو هفته قبل از قاعدگی تا سه روز بعد از قاعدگی روزانه دو عدد قرص ویتامین B640 میلی‌گرمی مصرف کردند. گروه تمرین همراه ویتامین 8 هفته تمرین انعطاف‌پذیری و از دو هفته قبل از قاعدگی تا سه روز بعد از قاعدگی روزانه دو عدد قرص ویتامینB6 ،40 میلی‌گرمی استفاده کردند. گروه کنترل بدون مداخله بود. قبل و بعد از هشت هفته آزمودنی‌ها پرسش‌نامه اختلالات قاعدگی را پرکردند. داده‌ها با آزمون‌های ویلکاکسون، کروسکال والیس، یومان ویتنی به همراه اصلاحیه بنفرونی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: کاهش معنی‌داری در میانگین علایم جسمی گروه تمرین از 4/28به7/6، ویتامین‌ از 25 به 35/9 و تمرین همراه با ویتامین از66/27 به 40/4 و علایم روانی گروه تمرین از86/25 به 93/5، ویتامین ‌از 99/24 به 53/ و تمرین همراه با ویتامین از 73/27 به 36/3 بعد از 8 هفته تمرین انعطاف‌پذیری و مصرف ویتامین B6 مشاهده شد، اما ابعاد جسمی و روانی در پس ‌آزمون گروه تمرین همراه با ویتامین نسبت به گروه‌های دیگر کاهش بیشتری داشت( 05/0 p<). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد، 8 هفته تمرین انعطاف‌پذیری و مصرف ویتامین B6 منجر به کاهش علایم جسمی و روانی دیسمنوره اولیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: دیسمنوره‌ اولیه، تمرین‌ا‌نعطاف‌پذیری، ویتامینB6، دختران غیرورزشکار
دریافت: 1394/1/22 | پذیرش: 1394/1/22 | انتشار: 1394/1/22

Motesharee E, Rahimi E, Asadi N, Jafari M, rafati fard M, Mehbodi M. Effects of Flexibility Exercise and Supplement Vitamin B6 on Primary Dysmenorrhea in Female Non-Athletes. armaghanj 2013; 18 (7) :509-519

متشرعی الهام، رحیمی اسکندر، اسدی نسرین، جعفری محمد، رفعتی فرد محمد، مهبودی مریم. اثر تمرین انعطاف‌پذیری و مصرف ویتامینB6 برعلایم جسمی و روانی دیسمنوره اولیه دختران غیر ورزشکار. ارمغان دانش. 1392; 18 (7) :509-519