1- گروه زیست شناسی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، 2- گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران، ، A.mirzaie@riau.ac.ir 3- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، تهران، ایران 4- گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران،
چکیده: (9853 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: امروزه باکتریهای پروبیوتیک مانند لاکتوباسیلوسها به عنوان یکی از عوامل پیشگیری کننده از ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله سرطان شناخته شدهاند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره باکتری بومیپروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئیPTCC 1608 بر روی رده سلولی سرطان کولون(HT29) و آنالیز بیان ژنهای آپوپتوزیBax و Bcl2 بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ابتدا عصاره سلولی کشته شده با حرارت، باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در غلظت 01/0، 1/0، 1، 10، 100 و 1000 میکروگرم بر میلیلیتر تهیه شد. در ادامه اثرات سمیت سلولی عصاره سلول باکتری روی رده سلولی سرطانی HT29 و نرمالHEC293 در مدت زمان 24 ساعت با استفاده از روش MTT بررسی شد. همچنین، میزان بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl2 در رده سلولیHT29 با استفاده روش Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفت. میزان القای آپوپتوز به وسیله روش فلوسیتومتری مورد مطالعه قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تست MTT نشان داد که عصاره باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی در غلظتهای فوق الذکر و در مدت زمان 24 ساعت باعث کاهش بقای سلول HT29 به ترتیب به میزان 44/0±95/0، 64/0±5/82، 21/0±54/73، 87/0±49/51، 45/0±5/39 و 55/0±7/19 درصد شد. همچنین در همین غلظت ها در رده سلولی HEC293 به ترتیب سبب کاهش بقای سلولها به میزان 56/0±67/98، 87/0±31/94، 26/0±1/92، 42/0±91/89، 55/0±34/84، 49/0±29/79 شد. نتایج Real Time PCR افزایش و کاهش بیان ژنهای Bax (01/0p<)و Bcl2 (01/0p<)را به ترتیب به میزان54/0±76/2، 43/0± 21/0 طی 24 ساعت در مقایسه با ژن مرجع GAPDH نشان داد. همچنین نتایج فلوسیتومتری میزان آپوپتوز 62/35 % را در غلظت سمیت سلولی50 درصد(IC50) عصاره باکتری لاکتوباسیلوس کازئی نشان داد.
نتیجهگیری: عصاره باکتری بومیپروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئیPTCC 1608 میتواند سبب القای آپوپتوز در رده سلولیHT29 شود و میزان سمیت کمتری بر روی سلول نرمالHEC293 دارد، بنابراین میتوان با انجام مطالعههای بیشتر از این باکتری به عنوان یک محصول پروبیوتیک ضدسرطان، در درمان و پیشگیری از سرطان کولون استفاده نمود.
Ali Asgari E, Mirzaie A, Noorbazargan H, Bagheri Kashtali A. Cytotoxicity Effect of Lactobacillus casei Cell Extract as Indigenous Probiotic Bacterium on Colon Cancer Cell Line (HT29) and Analysis of Bax and Bcl2 Apoptosis Gene Expression. armaghanj 2017; 21 (12) :1192-1206 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1673-fa.html
علی عسگری الهه، میرزایی امیر، نوربازرگان حسن، باقری علی اصغر. اثر عصاره سلولی باکتری بومی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی بر روی مرگ سلولهای سرطانی کولون (HT29) و بیان ژنهای آپوپتوزی Bax و Bcl2 . ارمغان دانش. 1395; 21 (12) :1192-1206