:: دوره 22، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) ::
ارتباط پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی پروموتور ژن MMP-2 بر ابتلا و متاستاز سرطان ریه
حمیده کشوری روان1 ، فاطمه کوهکن 2، حسین سازگار1
1- 1گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی،‌ واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران،
2- گروه ژنتیک مولکولی، مرکز تحقیقات فناوری بن یاخته، تهران، ایران ، biology1991@yahoo.com
چکیده
زمینه و هدف: بالا بودن میزان بروز سرطان ریه و پیش آگهی ضعیف آن ســبب شده است که این سرطان به عنوان یک معضل مهم بهداشتی در چند دهه اخیر مطرح باشد. پیشرفت تومور نیازمند تجزیه ترکیب‌های ماتریکس خارج سلولی است و افزایش بیان ماتریکس متالوپروتئازها با حمله­ی تومور و متاستاز آن در تومورهای بدخیم بافت های مختلف، ارتباط دارد. ماتریکس متالو پروتئازها قادر به تجزیه تمام ترکیب‌های ماتریکس خارج سلولی و غشاهای پایه هستند. افزایش بیان MMPs در بسیاری از بدخیمی‌ها ثابت شده است. هدف از این مطالعه حاضر بررسی اثر پلی مورفیسم در پروموتر ژن MMP-2 با ابتلا به سرطان ریه و متاستاز آن در گروه بیماران مبتلا به سرطان ریه و گروه شاهد با روش PCR-RFLP بود.

روش بررسی: در این مطالعه از نوع موردـ شاهدی، به منظور بررسی چند شکلی ژن MMP-2 از 50 فرد مبتلا به سرطان ریه و 77 فرد سالم(شاهد) تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص و با توجه به علایم بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی خون‌گیری به عمل آمد. DNA ژنومی‌از نمونه‌های خون با استفاده از کیت شرکت سیناژن استخراج گردید. به منظور تکثیر ژن MMP-2 از روش PCR بهره گرفته شد و چند شکلی ژنی این ناحیه به روش PCR RFLP با آنزیم برش دهنده FSPBI بررسی گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون مربع کای تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: بررسی توزیع آللی و ژنوتیپی در بیماران سرطان ریه و کنترل نشان داد که فراوانی آلل C و T در افراد مبتلا به سرطان ریه به ترتیب 90 و 10 درصد بودند (04/0=p). در حالی که فراوانی همین آلل‌ها در افراد سالم به ترتیب 15/80 و 30 درصد بود (05/0 =p). هم‌چنین فراوانی ژنوتیپ‌های CC، CT و TT در افراد مبتلا به سرطان ریه به ترتیب 82، 16 و 2 درصد (05/0=p) و در افراد سالم به ترتیب 93/69، 16/31 و 1/3 درصد مشاهده گردید (5/0=p). مقایسه گروه­های ژنوتیپی در گروه غیرمتاستاز و کنترل تفاوت آماری معنی‌داری نشان نداد. مقایسه ژنوتیپ هموزیگوت CC در گروه متاستاز و کنترل دخالت مستقیم آلل C در مرحله متاستاز نشان داد.

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد افراد واجد آلل C می‌توانند استعداد ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند. هم‌چنین یافته‌ها نشان داد که ژنوتیپ CC به عنوان یک فاکتور تسهیل کننده با ریسک گسترش متاستاز در سرطان ریه مرتبط می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: سرطان ریه، ماتریکس متالوپروتئیناز، ماتریکس متالوپروتئاز 2، پلی‌مورفیسم ﻃﻮﻟﻲ ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺤﺪود
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1395/9/9 | پذیرش: 1396/2/1 | انتشار: 1396/2/15

Keshvary Ravan H, Kouhkan F, Sazgar H. Single Nucleotide Polymorphisms of MMP2 Gene Promoter on the Risk of Development and Metastasis of lung Cancer . armaghanj 2017; 22 (1) :104-117