مریم آگاه 1، فرهاد دریانوش2 ، مریم معینی3 ، مهدی محمدی4 ، محمدرضا فتاحی3
3- گروه تحقیقات گوارش وکبد، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- گروه مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، دانشگاه شیراز ، شیراز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: بیماری استئاتوهپاتیت غیرالکلی قسمتی از طیف وسیع بیماری کبد چرب غیرالکلی است. هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر 12 هفته مصرف مکمل ویتامین E و فعالیت هوازی بر میزان آنزیم­های کبدی بیماران مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی بود.

روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، 30 بیمار استئاتوهپاتیت غیرالکلی با دامنه سنی 57ـ25 سال، به سه گروه مکمل ویتامینE (10 نفر)، فعالیت هوازی (10 نفر) و ترکیبی (مکمل ویتامین E با فعالیت هوازی، 10 نفر) تقسیم شدند. گروه­های مکمل ویتامین E و ترکیبی، به مدت 12 هفته مکمل ویتامین E، به میزان IU 400 در روز، مصرف کردند. هم‌چنین در گروه­های فعالیت هوازی و ترکیبی، برنامه تمرینی که شامل فعالیت هوازی از نوع فزاینده (دویدن روی تردمیل با افزایش شدت هر دو هفته 5 درصد) بود، سه جلسه در هفته و به مدت 12 هفته اجرا گردید. ارزیابی داده­ها با استفاده از آزمون‌های آماری تی تست، تحلیل واریانس یک طرفه  و تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: تفاوت معنی‌داری بین میزان ALT(درون گروهی) در گروه مکمل ویتامین E(0001/0=p) گروه فعالیت هوازی (0001/0=p) و گروه ترکیبی (001/0=p) مشاهده شد. هم‌چنین بین میزان آسپارتات ترانس‌آمینار(AST) پیش‌آزمون ـ پس‌آزمون در گروه مکمل ویتامین E(01/0=p) گروه فعالیت هوازی (0001/0=p) و گروه ترکیبی (002/0=p) تفاوت معنی‌داری مشاهده گردید ، اما در سطوح ALP کاهش معنی‌داری مشاهده نشد. در مقایسه بین­گروهی، تفاوت معنی‌داری در سطح ALP بین گروه­های مکمل ویتامین E و فعالیت هوازی و هم‌چنین بین گروه­های ترکیبی با مکمل ویتامین E مشاهده شد(001/0=p)، اما تفاوت معنی‌داری در سطوح ALT و AST بین گروه­ها مشاهده نشد.

نتیجه­گیری: با توجه به نتایج این مطالعه می­توان عنوان کرد احتمالا مصرف مکمل ویتامین E و فعالیت هوازی می­تواند باعث بهبود بیماری استئاتوهپاتیت غیر­الکلی (NASH) در بیماران مبتلا به این بیماری شود.

واژه‌های کلیدی: مکمل ویتامین E، فعالیت هوازی، استئاتوهپاتیت غیرالکلی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1395/6/3 | پذیرش: 1395/10/22 | انتشار: 1395/10/27

Aghah M, Daryanoosh F, Moeini M, Mohamadi M, Fatahi M. The effect of 12 weeks vitamin E supplemention and aerobic training on liver enzymes of non-alcoholic steatohepatitis patients. armaghanj 2017; 21 (10) :964-975