ثمین شرفیان1 ، کامبیز کشاورز 2، رضا عباسی1 ، محمد ذوالعدل3 ، سیده حمیده اسدی1 ، عماد بیدر نامنی ، سارا کازرونی1 ، زینب محمد حسینی4 ، ارژنگ رضاخانی5
1- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج ، ایران
2- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج ، ایران ، Dr_sp_asadi@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
4- بیمارستان امام سجاد(ع)، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
5- گروه پاتولوژی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
زمینه و هدف: برونشیولیت ویروسی یکی از شایع‌ترین علل عفونت دستگاه تنفس تحتانی و عامل بستری 1 تا 3 درصد کودکان زیر یک سال می‌باشد. خس‌خس پایدار بعد از برونشیولیت به عنوان یک فاکتور خطر برای آسم کودکی بوده و کنترل آن می‌تواند موجب کاهش بروز آسم آینده شود. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر ویتامین Aبر خس‌خس پایدار بعد از برونشیولیت بود. روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی به صورت دو سویه کور بود و بر روی 84 شیر خوار یک تا دوازده ماهه بستری شده در بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج از مهر ماه 91 لغایت مهرماه 92 انجام شد. بیماران پس از تشخیص برونشیولیت ویروسی به کمک شرح حال و معاینه به صورت اتفاقی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. گروه اول (شاهد) درمان‌های معمول برونشیولیت شامل بخور سرد و مرطوب اکسیژن را به همراه برونکو دیلاتور و گروه دوم (مورد) یک دوز عضلانی ویتامین A به میزان 5000 واحد بر کیلوگرم علاوه بر درمان فوق دریافت کردند. دو گروه قبل از درمان ، یک و دو هفته پس از درمان، از نظر شدت و میزان خس‌خس به وسیله متخصص تحت معاینه قرار گرفتند. داده‌ها به وسیله تست‌های آماری مجذور کای و تی تست تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: شدت و کیفیت خس خس در هر دو گروه قبل از مداخله مشابه بود(85/0=p) در حالی که بعد از 2 هفته کاهش معنی‌دار ی در شدت و میزان خس‌خس در گروه دریافت کننده ویتامین A در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد(05/0>p). بحث: تجویز عضلانی یک دوز ویتامین A در بیماران بستری شده به علت برونشیولیت ویروسی موجب کاهش معنی‌دار خس‌خس پایدار بعد از برونشیولیت می‌شود.
واژه‌های کلیدی: ویتامینA، خس‌خس بعد از برونشیولیت، شیرخوار
دریافت: 1394/1/16 | پذیرش: 1394/1/16 | انتشار: 1394/1/16

Sharafian S, Keshavarz K, Abasi R, Zoladl M, Asadi S H, Bider nami E, et al . The Effect(s) of Vitamin A on Persistent Wheezing after Bronchiolitis in Infants Aged 1-12 Months. armaghanj 2015; 20 (1) :1-10

شرفیان ثمین، کشاورز کامبیز، عباسی رضا، ذوالعدل محمد، اسدی سیده حمیده، نامنی عماد بیدر، و همکاران.. تأثیر تجویز ویتامین A برخس خس پایدار پس از برونشیولیت در شیرخوران یک تا دوازده ماهه. ارمغان دانش. 1394; 20 (1) :1-10