:: دوره 22، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) ::
معصومه حبیبیان 1، پروین فرزانگی2 ، بهین اسدی2
1- گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد قائم شهر، قائم شهر، ایران ، habibian_m@yahoo.com
2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد ساری، ساری، ایران
چکیده
 زمینه و هدف: چاقی دوران کودکی با افزایش خطر عوارض بیماری‌های قلبی‌ـ عروقی و متابولیکی متعدد از جمله مقاومت انسولینی و هایپرهموسیستئینی همراه است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر تمرین هوازی منظم همراه با مصرف ویتامین C بر سطوح هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق بود.

روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، 28 دختر چاق با دامنه سنی8 تا 12سال و با صدک شاخص توده بدنی 95 درصد انتخاب و به طور تصادفی به گروه‌های کنترل، تمرین ورزشی، ویتامینC  و تمرین ورزشی+ ویتامینC (ترکیبی) تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل اجرای حرکات ورزشی با شدت 50 تا  70 درصد ضربان قلب حداکثر، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. گروه‌های ویتامینC و ترکیبی قرص 500  میلی‌گرمی‌ویتامینC را یک روز در میان مصرف نمودند. نمونه‌های خونی قبل و 48 ساعت پس از آخرین مداخله‌ها جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل واریانس یک راهه ، تعقیبی توکی و تی زوجی، تجریه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: هشت هفته تمرین هوازی، مصرف ویتامینC و مداخله ترکیبی منجر به کاهش معنی‌دار  گلوگز، انسولین، هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق شد(05/0>p). به علاوه هر سه مداخله با درصد تغییرات معنی‌داری در سطوح این متغیرها در مقایسه با گروه کنترل همراه بودند، اما تأثیر مداخله ترکیبی در کاهش این متغیرها در مقایسه با دو مداخله دیگر بیشتر بود(05/0>p).

نتیجه‌گیری: هر دو مداخله غیردارویی تمرین هوازی و مصرف ویتامین C می‌توانند سبب تنظیم منفی هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق شوند و مداخله ترکیبی تمرین هوازی و مصرف ویتامین C با تقویت این اثرات همراه می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، هموسیستئین، مقاومت انسولینی، ویتامینC.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1395/5/8 | پذیرش: 1395/12/6 | انتشار: 1396/2/15

Habibian M, Farzanegi P, Asadi B. The effect of Regular Aerobic Exercise Along with Vitamin C Consumption on Homocysteine levels and Insulin Resistance in Obese Girls. armaghanj 2017; 22 (1) :61-74

حبیبیان معصومه، فرزانگی پروین، اسدی بهین. تأثیر تمرین هوازی همراه با مصرف ویتامین C بر سطوح هموسیستئین و مقاومت انسولینی در دختران چاق. ارمغان دانش. 1396; 22 (1) :61-74