حامد طهماسبی 1، محمد بکائیان2
1- گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران ، h.tahmasebi87@yahoo.com
2- گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

زمینه و هدف:  پنتون‌ـ والنتین لکوسیدین یک توکسین از خانواده گاما توکسین در استافیلوکوک اورئوس محسوب می‌شود. ممکن است یک ارتباط بین استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و پنتون ـ والنتین لکوسیدین، که یک سیتوتوکسین مهم خصوصاً در عفونت‌های شدید است، وجود داشته باشد. هدف از این مطالعه، جداسازی و شناسایی ژن عامل لکوسیدین پنتون‌ـ والنتین از ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین با استفاده از تکنیک PCR از نمونه‌های خون بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ـ‌ مقطعی، 89 ایزوله استافیلوکوک اورئوس از نمونه‌های خون و زخم طی 6  ماه از بیمارستان علی‌ابن‌ابی‌طالب زاهدان جمع‌آوری شد. در ابتدا نمونه‌های مورد مطالعه به وسیله تست‌های مختلف بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند و بر اساس استانداردهای تشخیصی ایزوله‌های استافیلوکوک اورئوس جداسازی شدند. جهت تأیید ایزوله‌های به دست آمده از ژن 16srRNA استفاده شد. حساسیت ایزوله‌ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها بر اساس دستورالعمل موسسه استاندارد آزمایشگاهی بالینی بررسی شد. سپس با استفاده از روش سفوکسیتین(30میکروگرم) دیسک دیفیوژن نمونه‌های مقاوم به متی‌سیلین غربالگری شد و سپس ژن‌هایPVL و mecA به وسیله آزمایش PCR مورد شناسایی قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون اماری مجذورکای تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: از مجموع 89 ایزوله استافیلوکوک اورئوس26 ایزوله از زخم و 63 ایزوله از خون جداسازی شد. بیشترین نمونه‌های به دست آمده از بیماران زن به دست آمد. با توجه به نتایج آزمایش‌های مولکولی،47 ایزوله(82/52  درصد) دارای ژن mecA و مقاوم به متی‌سیلین و 42 ایزوله(2/47) حساس به متی‌سیلین بودند. هم‌چنین، 16 ایزوله به‌ عنوان حامل ژن PVL شناسایی شد که از این میان 13 ایزوله مقاوم به متی سیلین و 3 ایزوله حساس به متی سیلین بودند. مقاومت به ونکومایسین در هیچ یک از ایزوله‌ها مشاهده نشد. بیشترین مقاومت نسبت به اریترومایسین و پنی‌سیلین در بین ایزوله‌ها مشاهده شد. سویه‌های دارای مقاومت چندگانه دارای بیشترین فراوانی از نظر ژن PVL بودند. هم‌چنین ارتباط معنی داری بین مقاومت و حضور ژن پنتون والنتین مشاهده شد(0043/0 = p).

نتیجه‌گیری: با توجه به فراوانی ژن‌های mecA و PVL در سویه‌های مقاوم و حساس استافیلوکوک اورئوس و پراکنش بالای ژن عامل پنتون والنتین در سویه‌های مقاوم، بر اساس آنالیزهای آماری، می‌توان نتیجه گرفت که ممکن است بین این دو ژن ارتباطی وجود داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: پنتون‌ـ والنتین لکوسیدین، استافیلوکوک اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1395/2/11 | پذیرش: 1395/6/8 | انتشار: 1395/6/13

Tahmasebi H, Bokaeian M. The Study of Pantone Valentin Leukocidin (PVL) Gene in Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus Isolated from Blood and Wound in Zahedan, Iran. armaghanj 2016; 21 (6) :591-604