حمیرا رشیدی 1، مینا تفضلی2 ، محمد طاها جلالی3
1- پژوهشکده سلامت، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران، ، hrashidi2002@gmail.com
2- پژوهشکده سلامت، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران،
3- مرکز تحقیقات هیپرلیپیدمی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یک اختلال شایع آندوکرین همراه با اختلالات لیپید بوده که با افزایش خطر بیماری‌های قلبی‌ـ عروقی و چاقی مرکزی همراه است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین  لیپید پروفایل و میزان گلوکز ناشتای سرم، مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بود.

روش بررسی: این مطالعه موردـشاهدی بر روی 153 خانم مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و 449 نفر شاهد از 4 شهر استان خوزستان (اهواز، بهبهان، آبادان و خرمشهر) انجام شد. داده ها از بانک داده موجود در مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی اهواز استخراج گردید. میزان لیپیدهای سرم، سطح گلوکز ناشتای پلاسما و سطح انسولین سرم همراه با شاخص‌های توده بدنی (HOMA-IR)،(Hemeostatic Model assessment Insulin Resistance ، Lipid Accumulation Product Index(LAP) و Body Adiposity Index(BA) در دو گروه با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، مربع کای و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها: فراوانی نسبی HDL پایین و کلسترول تام بالا در گروه زنان با تخمدان پلی کیستیک بالاتر از گروه شاهد بود (به ترتیب 032/0p و0001 /0=p). تفاوت معنی داری بین متوسط سطح کلسترول تام، تری گلیسرید، HDL، LDL، گلوکز و شاخص‌های HOMA IR، LAP و BA در بین دو گروه مورد و شاهد دیده نشد. در زنان با 25>BMI و BMI بین 25 تا 30، میانگین کلسترول تام در گروه مورد بالاتر از گروه شاهد بود، در زنان با30 BMI> متوسط تری گلیسرید و گلوکز در زنان گروه مورد بالاتر از زنان گروه شاهد بود (به ترتیب029/0= p و010/0=p)..شاخص HOMA_IR و LAP وBA بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی‌داری نشان نداد.

نتیجه گیری:  در زنان چاق سطح تری­گلیسرید و گلوکز و در زنان غیر چاق سطح کلسترول تام در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک بالاتر از زنان سالم است.

واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی کیستیک، پروفایل لیپیدی، گلوکز ناشتای پلاسما، مقاومت به انسولین
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-داخلی
دریافت: 1395/2/4 | پذیرش: 1395/9/24 | انتشار: 1395/9/27

Rashidi H, Tafazoli M, Jalali M. Relationship between Serum Lipids and Insulin Resistance among Women with Polycystic Ovary Syndrome . armaghanj 2016; 21 (9) :939-949