ناهید قائدی1 ، اسماعیل خوشنام2 ، امین الله بهاالدینی 3
1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران
3- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، esmaeil.khoshnam1392@gmail.com

زمینه و هدف: با توجه به این که شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی بومی ایران بوده که ریزوم آن از زمان­های گذشته برای درمان اسپاسم روده و اسهال استفاده می­شده است، لذا در تحقیق حاضر تأثیر عصاره آبی و الکلی ریزوم شیرین بیان بر حرکات کولون ایزوله موش صحرایی نر بررسی شد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، بافت کولون تعداد 10 سر موش­­ صحرایی نر بالغ جدا و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند که هر گروه شامل 10 قطعه بافت بوده است. سپس فعالیت مکانیکی قطعات بافت گروه آزمایش به وسیله دستگاه پاورلب در حالت پایه، در پاسخ به فنیل افرین، اپی نفرین و پروپرانولول در حضور و عدم حضور عصاره ریزوم شیرین بیان(با دوز مؤثر 036/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) ثبت شد. هم‌چنین فعالیت مکانیکی قطعات بافت گروه کنترل در شرایط مشابه در حضور حلال عصاره (اتانول 70 درصد) ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: در حضور توأم عصاره و اپی­نفرین فعالیت مکانیکی بافت در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی­داری(05/0 p<) داشته است. در­حالی­که فعالیت مکانیکی بافت در گروه آزمایش در حضور توأم عصاره و پروپرانولول در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­دار(05/0 p<) داشته است، ولی فعالیت مکانیکی بافت در حضور توأم عصاره و فنیل افرین بین دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی­داری نشان نداد.

نتیجه­گیری: با توجه به تحقیق حاضر میتوان نتیجه گرفت که ممکن است عصاره آبی ـ الکلی ریزوم شیرین بیان از طریق اثرات همسو با گیرنده­های بتا آدرنرژیک موجب اثر تعدیل کنندگی بر حرکات کولون شده است که این اثر مستقل از گیرنده­های آلفا آدرنرژیک بوده است.

واژه‌های کلیدی: شیرین بیان، فعالیت مکانیکی، کولون، آدرنرژیک
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1394/11/20 | پذیرش: 1395/2/17 | انتشار: 1395/3/18

Ghayedi N, Khoshnam S, Bahaoddini A. The effect of Hydro-alcoholic Extract of Licorice (Glycyrrhiza Glabra) Rhizome on the Mechanical Activity of the Colon of Male Rats and its Interaction with Adrenergic System. armaghanj 2016; 21 (3) :225-237