زمان ارجمند1 ، زیور صالحی 2، فرهاد مشایخی1 ، سمیرا مرزبند1
1- گروه زیست‌ شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2- گروه زیست‌ شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، Salehiz@guilan.ac.ir
چکیده زمینه و هدف: سرطان معده یکی از شایع‌ترین بدخیمی‌‌ها می‌باشد و تشخیص زود هنگام می‌تواند در روش درمان مؤثر باشد. ناپایداری ژنومی و در نتیجه بروز تغییرات ژنی یک مرحله مولکولی و پاتوژنیک قاطع می‌باشد که در اوایل روند سرطان‌زایی معده رخ می‌دهد. ژن XRCC1 یکی از مهم‌ترین ژن‌های ترمیم DNA می‌باشد. پروتئین XRCC1 نقش اساسی در مسیر ترمیم DNA با برداشت باز ایفا می‌کند. پلی‌مورفیسم‌های ژن XRCC1 توانایی ترمیم DNA را تحت تأثیر قرار داده و با استعداد ژنتیکی به سرطان مرتبط هستند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم C26304T ژن XRCC1 با خطر ابتلا به سرطان معده بود. روش‌ بررسی: در مطالعه موردـ شاهدی حاضر، DNA ژنومی از 110 بیمار مبتلا به سرطان معده و 116 فرد سالم استخراج شد. دو گروه از نظر سن، جنس و نژاد مطابقت داشتند. جهت تعیین فراوانی آلل‌ها و ژنوتیپ‌های پلی‌مورفیسم C26304T ژن XRCC1، از تکنیک واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز و هضم آنزیمی استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: فراوانی آلل‌های C و T در بیماران به ترتیب 88/0 و 11/0 و در افراد سالم 94/0 و 06/0 بود (05/0p>). توزیع ژنوتیپ‌های CC، CT و TT در بین افراد بیمار، به ترتیب 2/78، 20 و 8/1 درصد بود. در بین گروه شاهد نیز، توزیع ژنوتیپ‌های CC، CT و TT به ترتیب 8/88، 3/10 و 9/0 درصد بود. از نظر فراوانی ژنوتیپی بین بیماران و افراد شاهد اختلاف معنی‌‌دار مشاهده گردید. ژنوتیپ CT به طور معنی‌‌دار با افزایش خطر سرطان معده مرتبط بود (042/0=p). علاوه بر این توزیع ژنوتیپ CT+TT بین بیماران و افراد سالم متفاوت بود(033/0=p). نتیجه‌گیری: غربالگری پلی‌مورفیسم ژن XRCC1 می‌تواند به عنوان یک نشانگر مفید در تعیین حساسیت فردی به سرطان معده و کمک به راهکارهای پیشگیری و درمانی در افراد مستعد مورد استفاده قرار گیرد. تأیید قطعی این امر نیازمند تکرار مطالعات مشابه با جمعیت‌های بزرگتر می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سرطان معده، XRCC1، پلی‌مورفیسم تک نوکلئوتیدی، ترمیم DNA
دریافت: 1394/1/1 | پذیرش: 1394/2/27 | انتشار: 1394/3/10

Arjmand Z, Salehi Z, Mashayekhi F, Marzband S. Association between XRCC1 C26304T gene Polymorphism and susceptibility to Gastric Cancer in Guilan population. armaghanj 2015; 20 (3) :198-209

ارجمند زمان، صالحی زیور، مشایخی فرهاد، مرزبند سمیرا. بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم C26304T ژن XRCC1 با استعداد ابتلا به سرطان معده در جمعیت گیلان. ارمغان دانش. 1394; 20 (3) :198-209