1- گروه مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، شیراز، ایران، 2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، sapootang@yahoo.com
چکیده: (8650 مشاهده)
مقدمه و هدف: ازدواج پیوند زندگی مشترک دو فرد با حفظ استقلال نسبی هر یک، در جهت تکامل شخصیت طرفین است. پیوند زناشویی به عنوان یکی از پیچیدهترین انواع روابط انسانی واجد چنان توان بالقوهای در آزادسازی احساسات است که در کمتر روابط بین فردی دیگر میتوان نظیر آن را یافت و رضایتمندی در این ارتباط مقدس، بر پایداری و استحکام آن میافزاید. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر شیوه واقعیت درمانی گروهی بر رضایتمندی زناشویی و کیفیت زندگی زنان متأهل دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بود.
روش بررسی: این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون ـ پسآزمون با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان زن متأهل دانشگاه علوم پزشکی شهر یاسوج در سال 1393 بودند، که با شیوه نمونهگیری تصادفی 30 نفر انتخاب و در دو گروه به صورت تصادفی جایگزین شدند و سپس گروهآزمایش به مدت 2ماه(8 جلسه 2 ساعتی) تحت آموزشهای واقعیت درمانی قرار گرفتند. در این مطالعه ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامههای کیفیت زندگی و رضایت زندگی بود که قبل و بعد از آموزش، اجرا گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری کواریانس و تی دانشجوژی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد تفاوت میانگین کل رضایتمندی زناشویی در دو گروه آزمایش(2/4±07/129) و کنترل (8/6±4/113 )با 51/58 =F در سطح 0001/ معنیدار بوده است. در ضمن تمام زیر مقیاسهای رضایت زناشویی به استثناء اوقات فراغت و اقوام و وابستگان دارای تفاوت معنیدار بوده است. در زمینه کیفیت زندگی تفاوت دو گروه آزمایش (3/5±32/120) و کنترل (28/7±2/101) در سطح 00001/ معنیدار بوده است. در ضمن این تفاوت در تمام زیر مقیاسهای کیفیت نیز معنیدار بوده است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که آموزش گروهی واقعیت درمانی میتواند باعث کاهش تعارضات زناشویی و در نتیجه افزایش رضایت از زندگی زناشویی و بالا رفتن کیفیت آن گردد.