Armaghane Danesh
ارمغان دانش
armaghanj
Medical Sciences
http://armaghanj.yums.ac.ir
1
admin
1728-6506
1728-6514
10.61186/armaghanj
en
jalali
1392
2
1
gregorian
2013
5
1
18
2
online
1
fulltext
fa
نا امنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی اقتصادی مؤثر در زنان مبتلا به سندروم متابولیک
Food Insecurity and some Associated Socioeconomic Factors Among Women with Metabolic Syndrome Referred to Clinics of Shiraz University of Medical Sciences
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
چکیده
زمینه و هدف: نا اَمنی غذایی به عنوان فراهمیمحدود غذای کافی در همه اوقات برای یک زندگی فعال تعریف میشود. هدف این مطالعه بررسی وضعیت نا اَمنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی اقتصادی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی روی 130 زن 60-30 ساله مبتلا به سندروم متابولیک مراجعه کننده به درمانگاههای دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1390 انجام شد. مشخصات عمومی و وضعیت نا امنی غذایی به ترتیب با استفاده از پرسشنامههای عمومی و امنیت غذایی خانوار 18 گویهای سازمان کشاورزی ایالت متحده آمریکا بررسی شد. دادهها با آزمونهای آماری مجذور کای ، تست تی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان شیوع نا اَمنی غذایی در جمعیت مورد مطالعه 2/69 درصد بود. رگرسیون لجستیک نشان داد متغیر های مستقل نهایی مؤثر بر نا امنی غذایی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک؛ سطح اقتصادی خانوار، بعد خانوار و میزان درآمد بودند(05/0>p).
نتیجهگیری: با توجه به درصد بالای نا اَمنی غذایی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک، احتمالاً کاهش ناامنی غذایی با کاهش سندروم متابولیک مرتبط میباشد، لذا ضروری است به کاهش ناامنی غذایی در جامعه به ویژه زنان توجه ویژه شود.
واژههای کلیدی: ناامنی غذایی، سندروم متابولیک، زنان
Abstract
Background & aim: Food insecurity is defined as limited availability at all times to sufficient food of an active life. The aim of this study was assessing the food insecurity status and some associated socioeconomic factors in women with metabolic syndrome.
Methods: The present cross-sectional study was conducted on 130 women between 30-60 years of age with metabolic syndrome referred to health centers of Shiraz University of Medical Sciences in 2011. Demographic and socioeconomic characteristics and food insecurity status were assessed using demographic and the 18-item Agriculture Organization of the United States of America household food security questionnaires, respectively. Data were analyzed by Chi-square, t-tests and Logistic Regression statistical tests.
Results: Prevalence of food insecurity in the population was 69.2%. Logistic regression showed the independent variables affecting food insecurity in women with metabolic syndrome were household economic status, family size, and income respectively (P<0.05).
Conclusion: Due to high rate of food insecurity in women with metabolic syndrome, perhaps reducing food insecurity is associated with reduced metabolic syndrome. Therefore, it is necessary to reduce food insecurity in the society, especially among women.
Key words: Food Insecurity, Metabolic Syndrome, Women
Key words: Food Insecurity, Metabolic Syndrome, Women
95
106
http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-237&slc_lang=fa&sid=1
S
Azizi
سمانه
عزیزی
10031947532846001811
10031947532846001811
No
H
Sadrzadeh Yeganeh
هاله
صدرزاده یگانه
sadrzade@tums.ac.ir
10031947532846001812
10031947532846001812
Yes
SM
Hosseini
سید مصطفی
حسینی
10031947532846001813
10031947532846001813
No
A
Ahmadi
افسانه
احمدی
10031947532846001814
10031947532846001814
No
M
Daneshi Maskooni
میلاد
دانشی مسکونی
10031947532846001815
10031947532846001815
No
M
Safarpour
محبوبه
صفرپور
10031947532846001816
10031947532846001816
No
N
Najibi
نرجس
نجیبی
10031947532846001817
10031947532846001817
No