TY - JOUR JF - yums-armaghan JO - armaghanj VL - 26 IS - 2 PY - 2021 Y1 - 2021/4/01 TI - The Effect of Carotenoid Rhodoturola glutenis on Liver Function in Male Mice TT - بررسی تأثیر کاروتنوئید‌ رودوتورولا گلوتینیس بر عملکرد کبدی موش‌ های سوری نر N2 - زمینه و هدف: کاروتنوئید‌ها به دلیل تبدیل شدن به ویتامین A در بدن، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های تخریبی، خاصیت آنتی‌اکسیدانی، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاربرد آنها به عنوان رنگ‌های خوراکی بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. هدف از این مطالعه تعیین و تولید بیوتکنولوژی کاروتنوئید‌ها به وسیله مخمر رودوتورولا گلوتینیس و بررسی عملکرد کبدی آن در موش‌های سوری نر بود. روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1397. انجام شد، 24 موش سوری نر نژاد آلبینو وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی در 3 گروه 8 تایی تقسیم شدند. دو گروه تیمار 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم و 16 میلی‌گرم بر کیلوگرم کاروتنوئید را به صورت صفاقی دریافت کردند. گروه شاهد 5/0 میلی‌لیتر آب مقطر به صورت درون صفاقی دریافت نمود، سپس خون‌گیری از طریق بریدن سر انجام و سلامت کبد در موش‌ها از طریق سنجش میزان فاکتورهای GGT، ALP، SGOT و SGPT بررسی شد. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس و آنوا تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در این مطالعه، میزان کاروتنوئید جدا شده از مخمر رودوتورولا گلوتنیس برابر با 1/0 میلی‌گرم در لیتر و نتایج صنایع غذایی مربوط به آن با درصد خلوص: 21/12 میلی­گرم در صد، رطوبت 18 میلی‌گرم در صد، خاکستر کل: 6/9 میلی­گرم در صد، مواد فرار: 8/9 میلی­گرم در صد، عدد اسیدی 3/7 میلی­گرم در صد و 5/5 pH: بیان شد. هم‌چنین، کاروتنوئید رودوتورولا گلوتینیس موجب تغییرات معنی‌دار غلظت سرمی ALP، SGOT و SGPT در گروه تیمار 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم و 16 میلی‌گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه شاهد نشده است. فقط فعالیت آنزیم GGT در گروه تزریق شده 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم به طور معنی‌داری از گروه تزریق 16 میلی‌گرم بر کیلوگرم کمتر بود. بحث: با توجه به نتایج این تحقیق، میانگین فعالیت آنزیم­های کبدی در دو گروه تیمار نسبت به گروه شاهد، تغییرات معنی‌داری نداشت، ولی میزان فعالیت آنزیم GGT در گروه تزریق شده 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم به طور معنی‌داری از گروه دیگر کمتر بود. از طرفی گاماگلوتامیل ترانسفراز به عنوان یکی از مارکرهای استرس اکسیداتیو می‌باشد. با توجه به معکوس بودن میزان فعالیت آنزیم GGT و خاصیت آنتی‌اکسیدانی، احتمالاً علت کاهش فعالیت این آنزیم در گروه تزریق شده با دوز 32 میلی‌گرم بر کیلوگرم کاروتنوئید، تأثیرات آنتی‌اکسیدانی بیشترکارتنوئید به صورت وابسته به دوز می باشد. با توجه به ایمن بودن این کاروتنوئید برای کبد، لذا امکان استفاده از آن به عنوان مکمل در صنایع غذایی، پیشنهاد می‌گردد. SP - 165 EP - 181 AU - Mousavi, M AU - Naghsh, N AU - Madani, M AD - Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran KW - Rhodoturola glutenis Yeast KW - Carotenoid KW - Liver toxicity KW - Mice. UR - http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2995-fa.html DO - 10.52547/armaghanj.26.2.165 ER -