مقدمه و هدف: بیماریهای انسداد مزمن ریه(COPD) یک بیماری مزمن ریوی است که مشخصه آن انسداد پیشرونده مجاری تنفسی به صورت برگشتناپذیر است که به سه صورت آمفیزم، برونشیت مزمن و بیماری راههای هوایی کوچک رخ میدهد. مایکوپلاسما پنومونیه عامل گرفتاریهای تنفسی از قبیل؛ گلودرد، فارنژیت، تراکئوبرونشیت و سایر عفونتهای تنفسی به ویژه در افراد با انسداد مزمن ریه مطرح میباشد. روشهای متداول در تشخیص مایکوپلاسما پنومونیه دارای محدودیتهایی است، بنابراین به کاربردن یک روش حساس و قابل اطمینان لازم است، لذا هدف این مطالعه تشخیص مایکوپلاسما پنومونیه در ترشحات تنفسی بیماران مبتلا به COPD به روش PCR بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفیـ مقطعی تعداد ۱۲۰نمونه از ترشحات تنفسی بیماران مبتلا به COPD(عفونتهای مزمن ریوی) طی یک سال(۱۳۹۴ـ۱۳۹۳) جمعآوری گردید. پس از استخراج ژنوم، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و روش مولکولی واکنش زنجیرهای پلیمراز((PCR شناسایی باکتری انجام شد. دادهها با استفاده از آزمون آماری آنالیز آماری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بیشترین فراوانی عفونت تنفسی مایکوپلاسما پنومونیه در گروه سنی ۴ـ۲۱ سال و کمترین فراوانی در گروه سنی ۰ تا ۳ سال بود. نتایج نشان داد که از ۱۲۰ نمونه جمعآوری شده ۸ نمونه(۶/۶ درصد) از نظر مایکوپلاسما پنومونیه مثبت بودند و ژن P۱ را حمل میکردند. این نتایج نشان داد که مایکوپلاسما پنومونیه در بیماران مبتلا به سندرم انسدادی مزمن ریوی وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد، مایکوپلاسما پنومونیه میتواند یکی از عوامل احتمالی ایجاد COPD باشد. همچنین روش مولکولیPCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی قادر است مایکوپلاسما پنومونیه را در ترشحات تنفسی شناسایی نماید. این نتایج ممکن است درمان اختصاصی بخشی از بیماران با علایم COPDرا تسهیل نماید.