۳ نتیجه برای عوامل مرتبط
آسیه مبارکی، قادر زاده باقری، کرامت اله قشقایی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده :
مقدمه و هدف: سزارین شایع ترین عمل جراحی در بخش زنان و زایمان و یکی از روشهای ختم بارداری است. این روش مانند هر عمل جراحی دیگر عوارضی را در پی دارد. سازمان جهانی بهداشت حداکثر میزان سزارین بر اساس اندیکاسیونهای واقعی و عملی، ۱۵ درصد پیشنهاد نموده است. حال آن که در بسیاری از جوامع مانند ایران، میزان سزارین بسیار بالا تر بوده و در بسیاری موارد اندیکاسیون علمی انجام شده عمل سزارین متولی تعیین نوع زایمان نیست، بلکه ناآگاهی، عقاید، رفتارها و نگرشهای غیر آزمون شده و غلط تعیین کننده نوع انجام زایمان شده است. در این راستا هدف از این مطالعه بررسی شیوع سزارین و علل آن در شهر یاسوج است.
مواد و روش ها: این یک مطالعه توصیفی به صورت مقطعی بوده که در شهر یاسوج از اول فروردین تا آخر اسفند ۱۳۸۲به مدت یک سال انجام پذیرفته است. جمعیت آماری ۳۵۹۶ نفر بوده که نمونه مورد مطالعه معادل جمعیت آماری بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که از طریق مصاحبه با مادرانی که برای انجام زایمان به زایشگاه و اتاق عمل بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج مراجعه کرده بودند و پرونده بیماران تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی آنالیز شد.
یافته ها: نتایج بررسی نشان داد که تعداد کل زایمان در این بیمارستان طی یک سال ۳۵۹۶ مورد بود که ۸۹/۷۳ درصد زایمانها طبیعی، ۰۶/۲۶ درصد به صورت سزارین و ۰۵/۰ درصد با وسایل فورسپس و واکیوم بوده است. در این مطالعه ۱۹/۶۸ درصد زنان سزارین شده را زنان نخست زا و دوم زا به خود اختصاص دادند. تعداد ۴۲ درصد از زنان چندزا پس از زایمان لوله های رحمی آنها بسته شد. شایع ترین علت سزارین به ترتیب شامل؛ سزارین تکراری ۶۹/۲۳ درصد، انتخابی ۶۷/۱۳ درصد، عدم تناسب سر جنین با لگن مادر ۵۶/۱۳درصد ، دیسترس جنینی ۴۵/۱۳درصد، پرزانتاسیونهای غیرسفالیک ۶۳/۱۱درصد و بیماریهای مادر ۳۵/۱۰درصد بوده است.
نتیجه گیری: در این مطالعه میزان شیوع سزارین نسبت به استاندارد جهانی بالاست، لذا پیشنهاد می شود جهت کاهش میزان سزارین های غیر ضروری بر اساس واقعیتهای فرهنگی و علمی، راهکارهای مناسبی از جمله؛ آموزش صحیح و به موقع و مشاوره خانواده از طریق رسانه های جمعی مورد نظر بوده تا گام مؤثری در جهت ارتقای سطح سلامت مادران و نوزادان برداشته شود.
واژه های کلیدی: شیوع، سزارین، عوامل مرتبط
لیدا قلی زاده، فروغ آذرنیوشان، اردشیر افراسیابیفر، سیما محمدحسینی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: از آنجایی که عوامل مختلفی از جمله وضعیت اجتماعی و اقتصادی در ایجاد عفونت هلیکوباکتر گزارش شده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی سرواپیدمیولوژی عفونت هلیکوباکترپیلوری و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامیگچساران انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفیـ مقطعی ۲۷۲ نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامیواحد گچساران به صورت نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه محقق ساخته شامل؛ دوبخش اطلاعات جمعیتشناختی و عوامل مرتبط با عفونت هلیکوباکتر بود. اطلاعات مربوط به وضعیت سرولوژیکی عفونت هلیکوباکترپیلوری از طریق گرفتن ۵ سیسی خون وریدی و با استفاده از روش آزمایشگاهی الیزا جهت اندازهگیری تیتر آنتیبادی IgG جمعآوری شد. دادهها با آزمونهای آماری مجذور کای، تی و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین میزان آنتیبادی علیه عفونت هلیکوباکترپیلوری۳/۲۸±۷۵/۳۲ واحد بر میلیلیتر بود. ۶/۶۷ درصد نتایج مثبت، ۸/۱۶ درصد منفی و ۶/۱۵ درصد در محدوده مرزی قرار داشتند. تفاوت معنیداری در شیوع سرولوژیکی عفونت هلیکوباکتر بر حسب سن، جنس، گروه خونی، تعداد اعضای خانواده، میزان درآمد خانواده، مصرف سیگار و الکل، تاریخچه علایم گوارشی در خود یا اعضای خانواده و رفتارهای بهداشتی مثل شستن دستها قبل از غذا و بعد از اجابت مزاج دیده نشد(۰۵/۰p>).
نتیجهگیری: شیوع سرولوژیکی آلودگی به هلیکوباکترپیلوری در دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامیگچساران بالا میباشد که توجه بیش از پیش مسئولان دانشگاه را در این زمینه میطلبد.
میترا صفری، نرگس صفائی، عاطفه رستگار، پروین غفاری،
دوره ۲۹، شماره ۵ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف : اندومتریوز تقریباً ۱۰ درصد از زنان و دختران سنین باروری را تحت تأثیر قرار میدهد. این مطالعه با هدف تعیین و بررسی فراوانی نسبی علایم اندومتریوز و عوامل مرتبط در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر یاسوج سال ۱۴۰۲ بود.
روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی میباشد که در سال ۱۴۰۲ انجام شد. جمعیت مورد مطالعه زنان سنین باروری ۱۵ تا ۵۰ سال غیر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یاسوج بودند که با روش نمونهگیری آسان ۸۶۵ نفر از آنان انتخاب شدند. مخاطبان با پرسشنامه خود ارزیابی مندرج در کتابچه آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامل ۱۲ مورد از علایم اندومتریوز جهت شناسایی موارد مشکوک به بیماری، در صورت داشتن پنج علامت یا بیشتر، مورد مصاحبه قرار گرفتند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین فراوانی علایم اندومتریوز مربوط به دورههای قاعدگی نامنظم طی ۶ ماه گذشته ۴۱۳ نفر(۷/۴۷ درصد) و کمترین آن ناباروری ۹۱ نفر(۵/۱۰ درصد) است. ۲۰۹ نفر(۲/۲۴ درصد) شک ابتلا به بیماری مطرح و ۹۴ نفر(۹/۱۰ درصد) سابقه ابتلا به اندومتریوز را بیان کردند. فراوانی نسبی علایم اندومتریوز در زنان گروه سنی ۲۱ تا ۳۰ سال، متأهل، خانه دار، دارای سابقه خانوادگی اندومتریوز، سابقه استفاده از دخانیات در ۶ ماه گذشته و قرار گرفتن در معرض دود دخانیات و استفاده روزانه از مواد کافئین دار به صورت معنیداری بیشتر بود(۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: در این پژوهش حدود یک چهارم زنان سنین باروری از نظر احتمال ابتلا به این بیماری نیاز به ارجاع به پزشک متخصص و پیگیری داشتند که نشانگر اهمیت غربالگری زنان سنین باروری و تشخیص به موقع این بیماری جهت پیشگیری از عوارض و پیامدهای آن از جمله ناباروری است.