مریم حمیدیان، پریسا حجازی دینان، پروانه شمسی پور،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: اختلال نقص توجه بیشفعالی مشکلات قابل توجهی را در عملکرد تحصیلی، شناختی، اجتماعی، هیجانی و رشدی ایجاد میکند. هدف تحقیق حاضر تعیین و بررسی تأثیر تمرینات حافظهکاری، حرکات ریتمیک و ترکیبی بر عملکرد حافظهکاری و توجه انتخابی کودکان با نقص توجه بیشفعالی بود.
روش بررسی: در این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیش آزمونـ پس آزمون که در سال ۱۳۹۶ انجام شد، ۲۴ نفر دانشآموز دختر از دانشآموزان مدرسه دخترانه ایمان در منطقه ۶ شهر تهران با دامنه سنی ۸ تا ۱۲ سال انتخاب شدند. آزمودنیها بر اساس پرسشنامه کانرز معلمان، مصاحبه بالینی و معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تمرین حافظهکاری، حرکات ریتمیک و ترکیبی (تمرینات حافظه کاری و حرکات ریتمیک) تقسیم شدند. شرکت کنندهها در ۱۲ جلسه به مدت ۳۰ دقیقه در تمرینات ویژه گروه مربوطه شرکت نمودند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه، تی همبسته و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج تحلیل آماری واریانس یک راهه برای مقایسه دو مولفه حافظه کاری(دقت/زمان پاسخ) آزمودنیها در سه گروه آزمایشی نشان داد بین عملکرد سه گروه آزمایشی در هر دو مولفه دقت پاسخ و زمان پاسخ در پسآزمون، تفاوت معنیداری مشاهده نشد(۰۵/۰p>). نتایج آزمون تی همبسته نشان داد میزان تغییرات ناشی از تمرینات ترکیبی در پسآزمون نسبت به پیشآزمون بر عملکرد حافظه کاری کودکان در مولفه زمان پاسخ(حافظه کاری) معنیدار نبود، اما میزان تغییرات در مولفه دقت پاسخ(حافظه کاری) معنیدار بود(۰۵/۰p>). در مولفه زمان تداخل(توجه انتخابی)، آزمودنیهایی که تمرینات ترکیبی انجام داده بودند، نسبت به آزمودنیهای گروه تمرینات حافظهکاری و ریتمیک پیشرفت بیشتری داشتند و گروه حرکات ریتمیک عملکرد ضعیفتری را در پس آزمون نشان داد(۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت در برنامهریزیهای آموزشی برای این کودکان میتوان از برنامههای ترکیبی حافظهکاری و ریتمیک جهت تقویت توجه انتخابی و حافظهکاری استفاده کرد.