۱۴ نتیجه برای زارعی
دکتر محمود جلالی، شبنم پویا ، دکتر ابوالقاسم اشراقیان، دکتر اسداله رجب، مریم چمری، فریبا فاتحی، مریم زارعی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
چکیده:
مقدمه و هدف: دیابت یکی از علتهای مرگ و میر در جهان است و حدود ۵/۲ تا ۳ درصد مردم جهان به این بیماری مبتلا هستند. عوارض ناشی از آترواسکلروز در افراد دیابتی۳ تا ۷ برابر بیشتر از افراد غیر دیابتی است. استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد این عوارض دارد و همچنین نتایج مطالعات نشان دادهاند که ۱۰ درصد خطرات بیماریهای عروق کرونر را میتوان به بالا بودن سطح هموسیستئین پلاسما نسبت داد. در برخی از مطالعات گزارش شده است که مصرف اسید چرب امگاـ۳ در معالجه تعدادی از بیماریها از جمله دیابت نقش دارند،لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر اسیدهای چرب امگاـ۳ بر سطح سرمی هموسیستئین ومالوندیآلدهید در بیماران دیابتی نوع ۲ انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسو کور بر روی ۸۱ بیمار مبتلا به دیابت نوع دو از میان بیماران مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران است که در تهران در سال ۱۳۸۵ انجام گرفت. افراد به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده امگاـ۳ (۴۱ نفر) و یا دریافت کننده دارونما(۴۰ نفر) تقسیم شده و به مدت ۸ هفته این مکملها را مصرف کردند. نمونههای خون ناشتا در شروع و پایان هفته هشتم جمعآوری شد. اندازهگیری مالوندیآلدهید جهت بررسی پراکسیداسیون چربیها از روش تیوباربیتوریک اسید انجام شد و اندازهگیری هموسیستئین به روش آنزیماتیک سایکلینگ با دستگاه اتوآنالایزر هیتاچی انجام گرفت. آنالیز دریافت مواد مغذی با استفاده از نرمافزارFPII انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و شاخصهای توصیفی و آزمونهای آماری تی زوجی و مستقل آنالیز گردید.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن، طول مدت ابتلا به دیابت، نمایه توده بدن و دریافتهای غذایی در دو گروه تفاوت آماری معنیداری را نشان ندادند. مقدار مالوندیآلدهید در گروه مداخله پس از انجام مداخله کاهش یافت که تفاوت آماری معنیداری را نسبت به گروه کنترل نشان نداد، اما کاهش سطح هموسیستئین در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، از نظر آماری معنیدار بود(۰۰۰۱/۰=p ).
نتیجهگیری: نتایج حاصل نشان داد که دریافت مقدار ۳ گرم امگاـ۳ به صورت روزانه و به مدت ۲ ماه موجب کاهش سطح هموسیستئین سرم خواهد شد، اما روی پراکسیداسیون لیپیدی تأثیر آماری معنیداری ندارد.
واژههای کلیدی: دیابت نوع دو، اسیدهای چرب امگاـ۳ ، هموسیستئین، مالوندیآلدهید
دکتر عبدالعلی مشفع، ذبیح الله زارعی، بهناز آخوندی، دکتر غلامحسین ادریسیان، دکتر بهرام کاظمی، دکتر شهرام جمشیدی، دکتر محمود محمودی، دکتر مژگان بنده پور، دکتر مهدی محبعلی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده:
مقدمه و هدف: لیشمانیوز احشایی سگ و سگسانان به وسیله تک یاختهای به نام لیشمانیااینفانتوم ایجاد میگردد و بیماری زئونوتیک آندمیک در کشورهای حوزه مدیترانه و خاورمیانه از جمله ایران میباشد. میزان شیوع سرمی بیماری در مناطق مختلف آب و هوایی ایران از ۱۰ تا ۳۷ درصد گزارش شده است. تشخیص عفونت در سگسانان به ویژه سگهای فاقد علامت بالینی به منظور کنترل بیماری در انسان از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا این مطالعه به منظور مقایسه روشهای تشخیصی آگلوتیناسیون مستقیم و تست نواری دیپاستیک با واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد.
مواد و روشها: این یک مطالعه از نوع فرآیند نتایج است که بر روی ۷۱ قلاده سگ از ۴ روستای آندمیک کالاآزار در شهرستان مشکین شهر در سال ۱۳۸۷ انجام شد. پس از گرفتن نمونه خون و پوست از سگهای تحت بررسی با روشهای سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم، تست نواری دیپاستیک rK۳۹ و روش ملکولی واکنش زنجیرهای پلیمراز مورد آزمایش قرار گرفتند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری مک نیمار و تست کاپا تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از ۷۱ قلاده سگ مورد مطالعه؛ ۱۵ قلاده (۱/۲۱ درصد) دارای علایم بالینی و ۵۶ قلاده (۹/۷۸ درصد) فاقد علامت بالینی، ۱۷ قلاده (۹/۲۳ درصد) با روش آگلوتیناسیون مستقیم دارای تیتر بیشتر یا مساوی۱:۳۲۰، ۲۲ قلاده (۳۱ درصد) در روش دیپاستیکrk۳۹ مثبت، با واکنش زنجیرهای پلیمراز پوست ۲۱ قلاده (۶/۲۹درصد) و خون۳۱ قلاده(۷/۴۳ درصد) مثبت بودند و در مجموع ۳۸ قلاده (۵/۵۳ درصد) با تست واکنش زنجیرهای پلی مراز بر روی نمونههای پوست و یا خون آنها مثبت شدند. بیشترین توافق بین روش آگلوتیناسیون مستقیم و دیپ استیک دیده و کمترین همخوانی بین آگلوتیناسیون مستقیم با واکنش زنجیرهای پلی مراز پوست و یا خون مشاهده گردید.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه روش آگلوتیناسیون مستقیم به دلیل شناسایی بهتر سگهای آلوده فاقد علامت و همچنین قابل انجام بودن در شرایط میدانی نسبت به سایر روشهای مورد مطالعه برتری دارد و روش واکنش زنجیرهای پلی مراز برای ردیابی دی ان ای انگل در نمونه پوست سگها مناسبتر است.
واژههای کلیدی: آگلوتیناسیون مستقیم، دیپاستیک ، واکنش زنجیرهای پلی مراز، لیشمانیوز احشایی، سگ
سهیلا مولایی، مهدی محبعلی، اکبر گنجی، فرهاد پورفرضی، داریوش امدادی، نگار مدرس صدرانی، مهراب نصیری، قشم سلیمان زاده، محمد فرج زاده، ذبیحالله زارعی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه و هدف: لیشمانیوز احشایی (کالاآزار) یکی از مهمترین بیماریهای انگلی است که به صورت آندمیک در استان اردبیل دیده میشود. هدف از این مطالعه مروری بر مطالعههای انجام شده پیرامون جنبههای بالینی، تشخیصی و اپیدمیولوژی لیشمانیوز احشایی در انسان است که با استفاده از آزمایش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم در مناطق اندمیک شمال غربی ایران انجام شده است.
مواد و روشها : در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی نتایج مهم و قابل توجه مطالعههای مختلفی که طی سالهای ۱۳۸۸ـ۱۳۶۵ پیرامون جنبههای بالینی، تشخیصی و اپیدمیولوژی لیشمانیوز احشایی در انسان با استفاده از آزمایش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم در شمال غرب ایران انجام شده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از مجموع ۲۷۰۳ مورد لیشمانیوز احشایی انسانی تشخیص داده شده در استان اردبیل، ۱۷۸۷ مورد(۱/۶۶ درصد) آن مربوط به شهرستان مشگین شهر، ۸۳۷ مورد(۳۱ درصد) مربوط به شهرستان مغان و ۷۹ مورد (۹/۲ درصد) آن مربوط به شهرستان اردبیل بوده است. از نظر توزیع سنی؛ سن ۹۸ درصد از مبتلایان زیر ۱۰ سال و فقط ۵/۰ درصد آنها بالای ۲۰ سال سن داشتند. از نظر جنسی نسبت شیوع بیماری در جنس مذکر به مؤنث۳/۱ بود. بیشترین شیوع کالاآزار در اواخر فصل زمستان و اوایل بهار و کمترین موارد بیماری در ماههای تابستان و اوایل پاییز بود. بر اساس این مطالعهها، موارد بیماری از سال ۱۳۶۵ تا۱۳۷۰ سیر صعودی داشته سپس هر ۵ـ۴ سال یکبار با نوسانات متناوب افزایشی و کاهشی همراه بود.
نتیجهگیری: در حال حاضر کالاآزار به عنوان یکی از بیماریهای انگلی بومی مناطقی از شمال غرب ایران محسوب شده و در آزمایش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم عیارهای آنتیبادی اختصاصی ضد لیشمانیا مساوی و یا بیشتر ۱:۳۲۰۰ همراه با علایم بالینی از قبیل؛ تب، کم خونی و بزرگی طحال و کبد به عنوان بیمار مبتلا به کالا آزار تلقی میگردد و عیارهای پایینتر یا مساوی ۱:۸۰۰ بدون علامت اختصاصی به عنوان عدم ابتلاء به کالاآزار در نظر گرفته شدهاند.
اورنگ ایلامی، زهرا زارعی، ابوالقاسم هادی نیا، سید ذاکر سعیدی نژاد،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: بیماری لپتوسپیروز یکی از بیماریهای مهم مشترک بین انسان و دام است. هدف این مطالعه گزارش یک مورد بیمار مبتلا به لپتوسپیروز بود.
معرفی بیمار: مردی ۳۲ ساله از شهر جنوبی و گرمسیری کنگان به علت تب بالا، درد عضلانی، قرمزی چشم، لتاژی و در معاینه بالینی بزرگی کبد و طحال، زردی مختصری در ملتحمه چشم به بیمارستان شهید بهشتی یاسوج مراجعه نمود. درمان اولیه به دلیل تبدار بودن بیمار و همچنین علایم شبیه آنفلوانزا، قبل از انجام آزمایشها بنا به دستور پزشک معالج با آنتیبیوتیک انجام شد و علایم حیاتی بیمار مانند تب کنترل شدند. پس از انجام آزمایشهای فراوان و مشکوک شدن به بیماریهای مختلف در نهایت لپتوسپیروز تأیید شد.
نتیجهگیری: در مناطق گرمسیری که با وجود جوندگان ناقل و شرایط اکولوژیک، زمینه ابتلا به لپتوسپیروز وجود دارد، در صورت بروز علایم شبیه آنفلوانزا، بزرگی کبد و طحال، زردی و علایم بیماری های کلیوی و عدم پاسخ به درمانهای دارویی رایج، نباید شک به لپتوسپیروز را از نظر دور داشت و بهتر است اقدامات تشخیصی لازم به عمل آید.
واژههای کلیدی: لپتوسپیروز، دام، تبدار، آنفلوانزا
سهیلا مولایی، دکتر مهدی محبعلی، دکتر اکبر مولایی، دکتر بهناز آخوندی، ذبیح الله زارعی، اسلام مرادی اصل، نگار مدرس صدرانی، زهرا رخشیدن، فاطمه فرجی،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به این فرضیه که انگلهای لیشمانیا برای فرار از مکانیسمهای دفاعی سیستم ایمنی میزبان به وسیله آنتیژنهای گروه خونی ABO پوشیده شده و یا از این آنتیژنها تقلید میکنند، هدف این مطالعه تعیین ارتباط گروههای خونی با لیشمانیوز احشایی علامتدار و بدون علامت ناشی از لیشمانیا اینفانتوم در انسان بود.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی جمعیت مورد مطالعه به۲ گروه به این شرح تقسیم شدند؛ گروه اول شامل ۵۴ نفر از افراد مبتلا به کالاآزار (وجود آنتیبادی علیه لیشمانیا با عیارهای ۳۲۰۰/۱ و بالاتر به روش TDA همراه با علایم بالینی اختصاصی) و گروه دوم شامل۴۵ نفر از افراد دچار عفونت لیشمانیا اینفانتوم (وجود آنتیبادی علیه لیشمانیا با عیارهای ۸۰۰/۱و۱۶۰۰/۱ به روش DAT و فاقد علایم بالینی اختصاصی). این افراد از نظر توزیع گروههای۴ گانه خونی ABO، جنس، سن، وجود و عدم وجود علایم بالینی، نوع علایم بالینی، نتایج DAT و پاسخ به درمان با گلوکانتیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها با آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بیشتر افراد گروه اول دارای گروه خونی A (۳۷ درصد) و کمترین تعداد (۸/۱۲ درصد) مربوط به گروه خونی B بودند. در گروه دوم، بیشترین گروه خونی مربوط به گروه خونی A(۲/۴۲ درصد) و کمترین گروه خونی مربوط به گروه خونی AB(۹/۸ درصد) بود. بین نوع گروه خونی و علایم بالینی ارتباط معنیداری مشاهده نشد(۰۵/۰
محمد زارعی، سعید محمدی، مهتاب عسگری نعمتیان،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: در طب سنتی، گیاه گلساعت بهعنوان تسکیندهنده درد و آرام کننده ناراحتیهای با منشاء عصبی استفاده میشود. هدف این مطالعه بررسی اثر ضد دردی عصاره متانولی گیاه گلساعت در موش صحرایی نر مورد بالغ بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی از ۴۲ سر موش صحرایی نر در ۷ گروه شامل؛ کنترل، گروههای تیمار شده با عصاره ۸۰،۱۰۰ و ۳۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم به صورت درون صفاقی، مرفین (۱میلیگرم بر کیلوگرم درون صفاقی)، ایندومتاسین (۱۰میلی گرم بر کیلو گرم) و نالوکسان (۱میلیگرم بر کیلوگرم) بههمراه دوز ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم عصاره استفاده شد. به منظور ارزیابی اثرات ضددردی عصاره از آزمونهای ریتینگ، تیل فلیک و فرمالین استفاده شد. دادهها با آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: دوزهای ۳۰۰ـ۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم عصاره، اثر مهاری معنیداری بر پاسخ فاز مزمن تست فرمالین و تست ریتینگ داشت۰۵/۰p<. هر چند که افزایش در زمان جهش دم با عصاره دیده شد، ولی این مورد از اثر القاء شده با مرفین نسبت به کنترل، کمتر بود. اثر ضد دردی دوز۳۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم در فاز مزمن فرمالین به صورت معنیداری بیشتر از ایندومتاسین بود(۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: اثر ضد دردی گلساعت بهخصوص در فاز مزمن تست فرمالین مشاهده شد، که این اثر ممکن است به دلیل وجود فلاونوئید و تاننهای موجود در گیاه باشد که در گذشته اثرات ضددردی آنها به اثبات رسیده است.
زینب کریمی، کوروش محمدی، ، اقبال زارعی، قادر زاده باقری،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: تابآوری توانایی انسان در مقابله با شرایط پر خطر و آسیبزاست، اما همه افراد به یکسان تابآور نیستند و تابآوری میتواند تحت تأثیر عوامل مختلف کاهش و یا افزایش یابد. هدف این مطالعه پیشبینی تابآوری بر اساس میزان هوش هیجانی در کارکنان ادارات دولتی شهر یاسوج بود.
روش بررسی: در این مطالعه همبستگی ۳۸۲ نفر از کارکنان ادارات دولتی شهر یاسوج (۲۲۱ مرد و ۱۶۱ زن) به روش خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. برای اندازهگیری متغیرها از مقیاس هوش هیجانی بار- اون و مقیـــــاس تابآوری کونور و دیویدسون، استفاده شده است. دادهها با آزمون آماری ضریب همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نمره کلی هوش هیجانی با تابآوری رابطه مثبت و معنیدار نشان داد و میزان هوش هیجانی میتواند تا حدودی میزان تابآوری را پیشبینی کند. همچنین میزان هوش هیجانی و تابآوری در مردان بیشتر از زنان بود.
نتیجه گیری: هر چه میزان هوش هیجانی بالاتر باشد، احتمال تابآوری کارکنان در برابر شرایط پرخطر بیشتر است.
اکوان پایمرد، مصطفی جوادی، رباب صادق، خدایار عشوندی، زهرا زارعی، سمانه میرزایی، ذاکر سعیدی نژاد، محمد بهنام مقدم، آرش خلیلی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: سندرم چدیاک هیگاشی، یک اختلال اتوزومال مغلوب نادر است که با نقص ایمنی، استعداد به خونریزی، عفونتهای باکتریایی مکرر، آلبینیسم متغیر و اختلال نورولوژیک پیش رونده و همچنین ارتشاح لنفوسیتی ارگانهای اصلی بدن مثل کبد و طحال مشخص میشود. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد با تظاهر ناشایع از این بیماری است.
معرفی بیمار: بیمار دختر بچهای ۴ ماهه که بعد از تزریق واکسن دو ماهگی دچار تبهای متناوب شده که با تب و ضعف همراه بوده که این تب بیش از یک هفته به طول انجامیده و پس از انجام آزمایشهای خونی، سونوگرافی و بررسی سلولهای خونی تشخیص چدیاک هیگاشی داده شد. از لحاظ سلولهای خونی پان سیتوپنی بوده که جهت جلوگیری از خونریزی برای بیمار پلاکت و پلاسمای تازه منجمد شده تزریق شد. بیمار بعد از عفونت ناحیه باسن، دچار سپی سمیو به دنبال آن دچار شوک سپتیک گردید و با ایست قلبی تنفسی و عدم پاسخ به احیاء فوت شد.
نتیجهگیری: در این بیمار تمام علایم سندرم چدیاک هیگاشی از جمله تب های طولانی، بی اشتهایی، عفونتهای مکرر، آلبینیسم متغیر و اختلال نرولوژیک متعدد دیده شد. سندرم چدیاک هیگاشی با تشخیص سریع و پیوند مغز استخوان قابل درمان است.
مهدی زارعی، علی فضل آرا، فرزانه زارع زاده،
دوره ۲۱، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: مصرف مقادیر زیاد هیستامین همراه با غذا باعث ایجاد مسمومیت هیستامینی در مصرفکنندگان میگردد. اطلاعات چندانی در مورد محتوای هیستامین در مواد غذایی مختلف در کشور در دسترس نیست. در مطالعه حاضر، میزان هیستامین در نمونههایی از مواد غذایی مورد مصرف در رژیم غذایی انسان که بر اساس اطلاعات موجود در منابع میتوانند حاوی هیستامین باشند، اندازهگیری گردید.
روش بررسی: این مطالعه بر روی تعداد ۲۴۰ نمونه از ۱۶ نوع مختلف مواد غذایی مورد مصرف در رژیم غذایی انسان انجام پذیرفت. هیستامین در نمونههای ماهی تازه و کنسرو ماهی بهوسیله حلال اتانول ۷۵ درصدـ اسیدکلریدریک ۴/۰ نرمال و در سایر نمونهها بهوسیله اسید کلریدریک ۱/۰ نرمال استخراج گردید. پس از عبور عصارهها از ستون کروماتوگرافی تعویض یون، مشتق فلورسنس هیستامین به وسیله محلول اٌ- فتالدیآلدئید ایجاد و میزان نور فلورسنس ساطع شده در طول موج تحریکی ۳۵۰ نانومتر و طول موج ساطعی ۴۴۴ نانومتر اندازهگیری گردید. دادهها با استفاده از روش{های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: اسفناج، ماهی تازه، کنسرو ماهی و بادمجان بیشترین میزان هیستامین را با میانگین ۰۴/۵، ۸۳/۳، ۷۷/۲ و ۶۴/۲ میلیگرم در صد گرم نشان دادند. تمامی نمونههای آزمایش شده اسفناج، ماهی تازه، کنسرو ماهی و بادمجان حاوی هیستامین بودند و به ترتیب ۳/۵۳، ۰/۲۰، ۳/۱۳ و ۳/۱۳ درصد از نمونههای مورد آزمایش از این مواد غذایی حاوی مقادیر بالاتر از ۵ میلیگرم در صد گرم هیستامین بودند. مقادیر کم هیستامین در تعدادی از نمونههای گوجهفرنگی، خیارشور، گردو، موز، پرتقال، خربزه، پنیر، کشک، ماست و دوغ مشاهده گردید و در زیتون و چای میزان هیستامین کمتر از حد قابل تشخیص مشاهده گردید.
نتیجهگیری: علاوه بر تأیید این مسأله که ماهی و فراوردههای غذایی دریایی از ریسک بالایی از نظر ایجاد مسمومیت هیستامینی برخوردارند، همچنین نشان داد که احتمال ایجاد مسمومیت هیستامینی در انسان، در نتیجه مصرف اسفناج و بادمجان کمتر از ماهی و فراوردههای آن نخواهد بود. بنابراین آگاهی از میزان هیستامین مواد غذایی موجود در رژیم غذایی انسان از این نظر نیز حایز اهمیت است که میتواند به عنوان هشداری در جهت منع مصرف همزمان آنها به وسیله مصرفکنندگان بهخصوص در افراد حساس به مسمومیت هیستامینی باشد.
شهلا نجفی دولت آباد، مژگان امیریان زاده، رضا زارعی، عبادالله احمدی،
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: موفقیت دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در دستیابی به اهداف و انتظارات آموزشی، مستلزم بهبود و تضمین کیفیت آموزش است. تحقیق حاضر با هدف تعیین و توصیف مؤلفههای کیفیت عملکرد آموزشی اعضای هیئت علمیانجام شده است.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه کیفی از نوع توصیفی اکتشافی میباشد که در سال۹۸ـ۱۳۹۷ صورت گرفت و از روش نمونهگیری هدفمنداستفاده شد. جمعآوری دادهها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند و چهره به چهره انجام شد. شرکت کنندگان کلیدی پژوهش، اعضای هیئت علمیدانشگاه علومپزشکی یاسوج بودند که از بین آنها ۱۸ نفر به روش نمونهگیری هدفمند و با لحاظ کردن اختلاف حداکثری بین نمونهها از نظر تفاوت در دانشکده محل خدمت، رشته تحصیلی و رتبه علمیانتخاب شدند. ابتدا ۲ سؤال کلی در خصوص مؤلفههای کیفیت عملکرد آموزشی برای شروع مصاحبه مطرح میشد و بر اساس پاسخ شرکت کنندگان روند مصاحبه هدایت شد. هر مصاحبه به طور متوسط بین یک ساعت و سی دقیقه تا دو ساعت طول کشید و مکان انجام مصاحبه، اتاق کار اعضای هیئت علمی بود. مصاحبهها تا دستیابی به اشباع نظری ادامه داشت. تحلیل مصاحبهها به روش تحلیل مضمون گام به گام بر مبنای روش براون و کلارک که دارای شش مرحله است، انجام شد.
یافتهها: در این مطالعه ۱۸ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج مورد مصاحبه قرار گرفتند. ۵ نفر(۸/۲۷درصد) از افراد مورد مصاحبه زن و ۱۳نفر(۲/۷۲درصد) مرد بودند. از نظر رتبه علمی ۴نفر(۲/۲۲درصد) استاد، ۹نفر(۵۰درصد)دانشیار، ۳ نفر(۷/۱۶درصد) استادیار و ۲ نفر(۱/۱۱درصد) مربی بودند. همچنین تعداد ۴۷ مورد از مضامین پایه استخراج شد، سپس بر اساس شباهت محتوا با ترکیب و تلخیص آنها به ۱۴ مضمون سازمان دهنده تقلیل یافت. در نهایت این مضمونها، در چهارحیطه(مضامین فراگیر) ارزشیابی آموزشی، برنامهریزی آموزشی، ویژگیهای آموزشی و راهبردهای آموزشی قرار داده شد و مدل کیفی این عوامل طراحی شد.
نتیجهگیری: عملکرد آموزشی اعضای هیئت علمی مفهومی چند بعدی بوده که کیفیت آن به تمامی ابعاد و ارتباط بین آنها بستگی دارد. با توجه به اینکه عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی نیز به نوع رشته های دانشگاهی بستگی دارد این مطالعه میتواند زمینه انجام مطالعات بیشتر در رابطه با سنجش عملکرد کیفیت آموزشی اعضای هیات علمی سایر رشته های دانشگاهی باشد.
حمیده شهریاری نژاد، نگین پورمحسن، حسین غفوری، سودا زارعی، رقیه شریفی، نصرت.. محمودی،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: پروتئین لنفوم سلول B۲ یک هدف بالقوه برای درمان تومور است. مهار بیان لنفوم سلول B۲ هدف اصلی در زمینه تولید داروهای ضدسرطان میباشد. اخیراً، ارزیابی اثرات ضدتوموری مشتقات پیرازولی امیدوار کننده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات مهاری مشتقات پیرازولی جدید بر روی بیان Bcl۲ در رده سلول سرطان سینه انسانی Mcf-۷ انجام شده است.
مواد و روش:در این مطالعه تجربی در شرایط آزمایشگاهی، مواد تازه سنتز شده بر علیه آدنوکارسینومای سینه غربال شدند. آنالیز وسترن بلات برای مطالعه مسیرهای سیگنالینگ سلول های سرطان سینه Mcf-۷ انجام شد. سطج پروتئین ضد آپوپتوزی لنفوم سلول B۲ با آنالیز وسترن بلات مورد بررسی قرار گرفت و تغییرات در بیان آن تایید شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: ترکیبات HN۱ و HN۲ به طور معنی داری تکثیر سلولهای سرطان سینه انسانی را مهار میکنند (۰۵/۰>p). ترکیبات HN۱ و HN۲ رشد سلولهای MCF-۷ را به ترتیب با مقادیر غلظت بازدارندگی۴/۷ و ۶۸/۸ میکروگرم بر میلیلیتر مهار میکنند. علاوه بر این، ترکیبات HN۱ وHN۲ (۵۰ ـ ۵/۲۲ میکروگرم بر میلیلیتر) به طور معنیداری باعث کاهش تولید پروتئین آنتیآپوپتوزی Bcl-۲ میشوند(۰۵/۰>p). ترکیب HN۲ به طور معنی داری بیان Bcl-۲ را به صورت وابسته به غلظت مهار میکند، به این صورت که در غلظت ۵/۳۷، ۲۴ درصد و در غلظت ۵۰ میکروگرم بر میلیلیتر با ۳۰ درصد کاهش بیان Bcl-۲ را موجب میشود. همچنین ترکیب HN۱ در غلظتهای مشابه به ترتیب در غلظتهای ۵/۳۷ و ۵۰ میکروگرم بر میلیلیتر باعث مهار صفر و ۱۲ درصدی بیان Bcl-۲ در سلولهایMCF-۷ میشود.
نتیجهگیری: HN۲ میتواند رشد و تکثیر سلولهای MCF-۷ را سرکوب و آپوپتوز را با کاهش فاکتور آنتیآپوپتوزی Bcl-۲ در سلولهای سرطانی القا کند. این نتایج نشان داد که اثر مهاری HN۲ بر علیه رشد سلولهای سرطان سینه انسانی Mcf-۷ ممکنه با القای آپوپتوز از طریق مسیر وابسته به پروتئین Bcl۲ همراه باشد. نتایج حاضر نشان میدهد که HN۲ دارای پتانسیل امیدوارکنندهای است که به عنوان یک عامل بازدارنده شیمیایی با ارزش مورد استفاده قرار گیرد.
ناصر میرازی، اصغر سیف، فاطمه زارعی، نصراله پزشکی، زهرا ایزدی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: هیپربیلی روبینمینوزادان شایعترین علل پذیرش مجدد نوزادان در بیمارستان میباشد. اختلالات زمینه ای مادران در بروز و ایجاد این پدیده تأثیر گذار است . هدف از این مطالعه تعیین و ارتباط پر فشارخونی، سن و اعتیاد به مواد مخدر مادران با هیپر بیلیروبینمینوزاد بود.
روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۷ انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل ۳۰۰ مادر مراجعه کننده به بیمارستان به علت بستری شدن نوزادان خود مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامههای طراحی شده تکمیل گردید. اطلاعات فردی مادران و نوزادان، میزان زردی، سابقه ی فشار خون و اعتیاد مادران، سابقه ی زردی خانوادگی، نوع زایمان و وزن نوزادان، سن مادران، ازدواج فامیلی و چندمین زایمان جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت . دادهها با استفاذه از نرم افزارهای SPSS و MINITAB تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که شانس ابتلاء به هیپربیلی روبینمی در نوزادانی با مادر بین ۲۱ تا ۳۰ سال، ۳۱ تا ۳۵ سال و ۳۶ سال به بالا نسبت به نوزادانی با مادر زیر ۲۰ سال(طبقه مرجع) به ترتیب تقریباً ۹۵/۲، ۱۵/۲ و ۹۲/۱ برابر است. شانس ابتلاء به زردی برای نوزادان دارای مادر مبتلاء به فشار خون نیز تقریبا ۴ برابر مادران سالم است. این در حالی میباشد که شانس ابتلاء نوزادان با مادر پره ترم( کمتر از ۳۸ هفته)، تقریباً ۷۶/۱ برابر مادران ترم(بزرگتر از ۳۸ هفته) است. شانس ابتلاء به هیپربیلی روبینمی برای نوزادان متولد شده با نوع زایمان طبیعی، تقریباً ۵۶/۱ برابر نوزادان مادرانی خواهد بود که نوع زایمان را سزارین انتخاب کردهاند. با ارایه یک مدل رگرسیون لجستیک، امکان محاسبه احتمال ابتلای نوزادان به هیپربیلی روبینمی با استفاده از متغیرهای پیشبین سن مادر هنگام زایمان، فشارخون بارداری، سن بارداری و نوع زایمان فراهم شد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که سن مادر هنگام زایمان، فشارخون بارداری، سن بارداری و نوع زایمان به طور معنیداری در بروز بیماری هیپربیلیروبینمی در نوزادان تأثیرگذار میباشد. برازش مدل رگرسیونلجستیک بر دادههای مورد مطالعه و متعاقباً انجام عملیات بهینهسازی، نشان داد، سن مادر زیر ۲۰ سال، عدم ابتلای مادر به فشارخون، ترم بودن مادر و انجام زایمان به صورت سزارین، احتمال ابتلای نوزاد به زردی را حداقل خواهد کرد. در واقع در چنین شرایطی احتمال ابتلای نوزاد به زردی ۲۶/۰ خواهد بود.
سعید جوکار، مریم زارعی نژاد، رزینا عباسی لرکی، مریم روحانی، رضا عباسی،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تب روماتیسمیحاد یک بیماری خودایمنی است که عمدتاً مفاصل بزرگ را درگیر میکند. درمان به موقع عفونت گلو به دنبال استرپتوکوک گروه A ، از تب روماتیسمی حاد جلوگیری میکند. با توجه به شیوع کم بیماری به ویژه در وضعیتی که در ایران مصرف بی رویه آنتیبیوتیک وجود دارد، هدف از این مطالعه بررسی گزارش یک مورد تب روماتیسمیحاد با کریتریای جدید بود.
گزارش مورد: بیمار آقای ۱۴ ساله که به دلیل ضعف و بیحالی همراه با درد مفاصل به درمانگاه داخلی مراجعه کرد. درد بیمار در مفاصل مچهای دست و پا و همچنین زانوها بود و به صورت مهاجر در بیمار نمود پیدا کرده بود. در شرح حال، سابقه تب و درد گلو، یک ماه قبل از مراجعه را میداد، بیمار شرح حالی از ضایعه پوستی را نمیداد. در معاینه به دست آمده از بیمار علایم حیاتی فشارخون ۶۰/۱۰۰ میلیمتر جیوه، دقیقه ضربان قلب ۹۰ در دقیقه، تعداد تنفس ۲۵ در دقیقه و دمای بدن ۷/۳۷ سانتیگراد داشت. در معاینه گلو کمی اریتماتو و بدون اگزودا مشاهده شد، با معاینه قلب تاکی کارد بدون وجود سوفل سمع شد. در معاینه، تنها مفصل زانوی چپ قرمزی و در لمس گرمیداشت. در آزمایشات تیتر آنتی استرپتولیزین O ۴۰۰ واحد بینالمللی بر میلیلیتر، ESR:۹۶ و CRP:۷۶ بود. با توجه به علایم وآزمایشها بر اساس کریتریای جونز تشخیص تب روماتیسمی حاد برای بیمار مطرح شد. عکس قفسه سینه، نوار قلب و اکوکاردیوگرافی بیمار نرمال بود. سپس جهت درمان ابتدایی ناپروکسن و کوآموکسی کلاو به مدت ۱۴روز برای بیمار آغاز شد و به بیمار توضیح داده شد که ماهی یکبار تا سن ۲۱ سال پنیسیلین بنزاتین به صورت عضلانی دریافت کند.
نتیجهگیری: تب روماتیسمی حاد باید به عنوان بخشی از تشخیص افتراقیهای مهم درگیری چند مفصلی در بیماران جوان مدنظر قرار گیرد، تا در صورت وجود، با درمان مناسب و پروفیلاکسی آنتیبیوتیکی جهت روماتیسم قلبی احتمالی که میتواند به دنبال آن ایجاد شود، از بار هزینههای اجتماعی بکاهیم.
حسین زارعی، رحیم استوار، حسن سلطانی،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: اقتصاد مقاومتی، برای اولین بار به وسیله رهبرمعظم جمهوری اسلامی ایران مطرح و شامل ۲۴ بند میباشد. با توجه به سیاستهای کلی کشور و قوانین بالا دستی به نظر میرسد استفاده از الگوی اقتصاد مقاومتی دارای اثرات مفیدی در بخش سلامت باشد. این پژوهش با توجه به رهنمودهای رهبری در خصوص انجام بررسیها پیرامون اقتصاد مقاومتی، مشکلات اقتصادی و تحریمهای ظالمانه که اقتصاد بیمارستانها را با چالش مواجه کرده است و با هدف طراحی الگوی عملیاتی جهت پیادهسازی اقتصاد مقاومتی در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
روشبررسی: این مطالعه یک پژوهش ترکیبی است که در سال ۱۳۹۸در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و با توجه به اهداف به صورت چند مرحلهای انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل ۲۰ نفراز اساتید، مسئولین، مدیران و کارشناسان آگاه به مسایل اقتصادی بیمارستانها میباشند، روش نمونهگیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی بود. مرحله اول با تحلیل وضعیت موجود و مصاحبه، مرحله دوم با کمک خروجی مصاحبهها، تکنیک دلفی و پرسشنامه صورت گرفت. دادهها با استفاده ازتکنیک و آزمونهای آماری تحلیل سلسله مراتبی فازی، تحلیل عاملی تأییدی و تیتست تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بر اساس تحلیل محتوایی مصاحبهها، بررسی شرایط موجود ۳۴ مؤلفه در ۶ حوزه تأمین منابع مالی، ساختار مدیریتی، مدیریت هزینه، منابع انسانی، زنجیره تأمین و علمی پژوهشی شناسایی شد. پس از انجام سه راند دلفی، ۲۵ مؤلفه با امتیاز بالای ۷/۰ تأیید و سپس با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی معیارها مورد پذیرش قرارگرفتند. در نهایت در مدل معادلات ساختاری بارعاملی تمامی معیارها بزرگتر از ۳/۰ و همچنین آماره تی مرتبط آنها بالاتراز ۹۶/۱ به دست آمد و مدل پیشنهادی مورد تأیید قرار گرفت.
نتیجهگیری: برای ایجاد یک مدل اقتصاد مقاومتی در بیمارستانها به ترتیب مؤلفههای ساختار مدیریتی، منابع انسانی، مدیریت هزینهها، تأمین منابع مالی، زنجیره تأمین و علمی پژوهشی دارای اولویت میباشند. مؤلفههای شناسایی شده در این پژوهش میتواند راهنمایی برای سیاست گزاران و مدیران برای غلبه بر مشکلات اقتصادی بیمارستانها باشد.