چکیده
زمینه و هدف: در حال حاضر، سبک زندگی ایرانیان به ویژه کودکان در حال تغییر میباشد که میتواند بر افزایش بیماریهای قلبی ـ عروقی تأثیر بگذارد. مطالعهها نشان میدهد روشهای مختلف تمرینی جزء مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عوامل خطر قلبی ـ عروقی هستند. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات عوامل خطر متابولیکی قلبیـ عروقی متعاقب هشت هفته تمرینهای استقامتی، مقاومتی و ترکیبی در کودکان چاق غیر فعال ۱۲ـ ۸ سال بود.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع میدانی و به صورت نیمه تجربی بود. ۶۰ کودک پسر چاق (سن: ۸-۱۲ سال و BMI بین ۳۵ـ ۳۰ کیلوگرم بر مجذور قد بر اساس نرم سازمان بهداشت جهانی) به صورت تصادفی و هدفمند به چهار گروه ۱۵ نفری شامل فعالیت ورزشی استقامتی، فعالیت ورزشی مقاومتی، فعالیت ورزشی ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینهای ورزشی چهار جلسه در هفته و به مدت هشت هفته اجرا شد. برای ارزیابی متغیرها از آزمون تحلیل واریانس با دادههای تکراری و یک طرفه استفاده گردید.
یافتهها: یافتهها نشان داد پس از سه نوع تمرینهای ورزشی، میزان BMI، کلسترول تام، تریگلیسیرید، LDL، VLDL و مقاومت انسولینی در گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری نشان دادند(۰۰۰۱/۰P=). میزان HDL و آدیپونکتین سرمیدر گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل بعد از تمرینهای مختلف افزایش معنیداری نشان دادند(۰۰۰۱/۰ .(P=
نتیجهگیری: تمرین های ورزشی به کار گرفته در این تحقیق به ویژه تمرین استقامتی دارای اثربخشی بوده و توصیه می شود جهت پیشگیری و کاهش شیوع بیماریهای قلبی ـ عروقی و اختلالات مربوط به چاقی در کودکان چاق غیرفعال استفاده گردد.