بتول بنیادپور، مرضیه اکبر زاده، دکتر کیوان پاک شیر، دکتر عبدالعلی محقق زاده،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده:
مقدمه و هدف: تخمین زده میشود که ۷۵ درصد زنان حداقل یکبار در طول عمر خود به کاندیدیاز ولوواژینال مبتلا شدهاند. نزدیک به ۴۵ درصد از زنان به مدت ۲ بار یا بیشتر این بیماری را تجربه کردهاند. ترکیبات گروه آزول موضعی و خوراکی قابل دسترسترین شیوه درمان میباشد. استفاده سنتی مردم به طور تجربی ازمحصول گیاه کلپوره در درمان علامتی عفونت کاندیدایی واژن دیده شده است. لذا هدف از این مطالعه مقایسه حساسیت قارچهای کاندیدای جدا شده از واژینیتهای کاندیدایی نسبت به کلوتریمازول، فلوکونازول و محصول دود کلپور بود.
مواد و روشها : این مطالعه تجربی در سال ۱۳۸۷ در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گردید. ۱۰۵ نمونه مثبت قارچ کاندیدا از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی جدا گردید. تفکیک گونههای قارچی بر اساس تست جرم تیوب صورت گرفت. محصول دود کلپوره در غلظت مناسب تهیه گردید. جهت تعیین اثرات ضد قارچ گیاه کلپورره و داروهای فلوکونازول وکلوتریمازول از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. مقادیر مختلف از محصول دود گیاه کلپوره بر روی دیسکهای استریل فاقد دارو در غلظتهای ۲۴۰ـ۱۰ میکرولیتر بر دیسک قرار داده شد. قطر هاله عدم رشد اطراف دیسکها اندازهگیری و با یکدیگر مقایسه گردید.دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در تشخیص گونهها ۵/۷۰ درصد کاندیدا آلبیکنس و ۵/۲۹ درصد کاندیدا غیرآلبیکنس بود. بر اساس میانگین هاله عدم رشد اطراف دیسک دارویی ۶ مورد مقاومت نسبت به داروی کلوتریمازول و۴۷ مورد به فلوکونازول مقاومت وجود داشت. ۹۴ درصد کل نمونهها به داروی کلوتریمازول، ۲/۵۵ درصد به داروی فلوکونازول و همه نمونههای استاندارد و بالینی به محصول دود کلپوره حساس بودند.
نتیجهگیری: با توجه به اثرات نسبی ضد قارچ دود گیاه کلپوره، استخراج ترکیبات مؤثر عصاره گیاه کلپوره(۳ ترکیب دی ترپنوئید )به منظور سنجش دقیقتر اثرات ضد قارچی آن لازم به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: واژینیت کاندیدایی، کاندیدا آلبیکنس، فلوکونازول، کلوتریمازول، دود کلپوره